Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Emosteun van NZa

Het is alweer twee jaar geleden dat een uitspraak van de voorzieningsrechter over een boom wereldnieuws werd. De oude kastanjeboom waar Anne Frank vanuit het achterhuis op uitkeek en waarover ze regelmatig in haar dagboek schreef, mocht niet omvallen.
Emosteun van NZa

Ondanks het feit dat verschillende experts de boom dood hadden verklaard, moest de boom worden gered. De noodzakelijke kap riep zelfs buiten de landsgrenzen veel emotie op. Internationale nieuwsploegen waren erbij toen de oude kastanjeboom met dikke, stalen kabels werd ondersteund. De analogie met omvallende zorginstellingen is duidelijk. Ook bij Orbis, de Zeeuwse ziekenhuizen en Meavita was rot ingetreden. En ook in deze gevallen schreven de experts voor er de bijl in te zetten. De deskundigen in de zorgwereld zijn voornamelijk zorgeconomen. Zij hebben over het algemeen een goede kijk op de theoretische kant van zaken. En de theorie van de marktwerking dicteert dat goed functionerende bedrijven floreren en slecht functionerende bedrijven verdwijnen. Maar theorie houdt vaak te weinig rekening met de factor emotie. Net zoals bij de kastanjeboom van Anne Frank hadden de deskundigen niet verwacht dat er een storm van protest uit de samenleving zou losbreken wanneer een zorginstelling verdwijnt.

Bij de casus Zeeuwse ziekenhuizen kwamen duizenden Zeeuwen op de been om ‘hun’ ziekenhuis te redden. Het ziekenhuis hoort bij de identiteit van een streek. Hoe trots is men in de westelijke mijnstreek niet op het modernste ziekenhuis van Nederland, Orbis? “Een ziekenhuis zit in het DNA van een stad.” Zo formuleert Roelf de Boer, bestuurvoorzitter van NVZ vereniging van ziekenhuizen het. Dit mag een waarschuwing zijn voor de opstellers van theoretische rapporten over steunverlening aan zorginstellingen, zoals de Raad voor de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die onlangs rapporten publiceerden. De logische en rationele argumenten om geen steun aan een noodlijdende instelling te verlenen, mogen dan kristal helder zijn, weet dat rauwe volksemotie veel zwaarder weegt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.