Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen markt

Komt de AWBZ geld tekort of niet? Dat is de vraag nu diverse zorgorganisaties een cliëntenstop aankondigen. Ze willen eerst garanties dat ze voor nieuwe cliënten ook betaald krijgen.

Het in 2004 haastig ingestelde productieplafond in de AWBZ geeft elk jaar trammelant. De financiering is aan banden gelegd, maar de vraag naar zorg laat zich minder eenvoudig beperken – die stijgt gestaag verder.

Elk jaar zijn er zorgaanbieders die niet uitkomen met hun productieafspraak, bijvoorbeeld doordat steeds meer klanten bij ze aankloppen. De zorgkantoren moeten zulke tekorten oplossen met geld dat elders overblijft. Daarnaast beheert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een knelpuntenpotje. Aanbieders kunnen dus alsnog geld krijgen voor zorg bovenop hun toegestane productie.

Het probleem is alleen: ze kunnen daar niet op rekenen. Zelfs in 2006, toen uiteindelijk knelpuntengeld overbleef, zijn er zorgorganisaties met soms forse onbetaalde rekeningen achtergebleven. Zij hebben extra cliënten geholpen, maar daarvoor geen vergoeding gekregen.

Ook dit jaar is het budget volgens zorgaanbieders te laag. De NZa ontkent dit, de zorgkantoren geven de aanbieders gelijk. Beide vinden cliëntenstops echter uit den boze. Opmerkelijk, want de NZa heeft dit jaar expliciet aangekondigd dat zorg zonder aanvullende productieafspraken niet vergoed wordt. Het komt er dus op neer dat instellingen die nodige extra zorg gratis moeten leveren.

De NZa wijst daarbij op de buffer waarover zorgaanbieders beschikken. Daarmee is de chaos compleet. ‘Marktmeester’ NZa bemoeit zich met reserves die zorgorganisaties hebben opgebouwd om te kunnen concurreren op de zorgmarkt. Maar een markt waar succesvolle organisaties geen beloning krijgen voor hun inspanningen, en waar bedrijven de opdracht krijgen om hun spullen gratis te leveren, dat is helemaal geen markt. Misschien moeten VWS en de NZa dat ook maar eens expliciet maken, en ernaar handelen.

Reageren

Door een technische storing is het op dit moment niet mogelijk om via de website te reageren op weblogs. Wij verzoeken u om uw reactie te sturen naar zorgvisie@reedbusiness.nl. De redactie verwerkt deze zo spoedig mogelijk. Indien u de afgelopen dagen tevergeefs heeft gereageerd, wilt u uw reactie dan svp nog een keer opsturen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.