Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Groeiende middengroep in de kou

Johan Paul
In het laatste regeerakkoord is afgesproken om de woonlasten uit de AWBZ te halen, maar wie komt er op voor de groeiende middengroep?
Groeiende middengroep in de kou

In het laatste regeerakkoord is afgesproken om de woonlasten uit de AWBZ te halen. Vooralsnog betekent dit dat mensen met een lichtere zorgvraag geen aanspraak meer kunnen maken op verblijf in een (zorg)instelling. Het beleid is erop gericht het aantal mensen dat aanspraak kan maken op de AWBZ te beperken. Het verzekeringspakket moet worden versmald door de burgers de woonlasten te laten dragen en de gemeenten de kosten voor welzijn.

Een deel van de AWBZ-kosten komt op deze manier terug via de huursubsidie, een ander deel zien we terug bij de gemeenten. Het ontbreekt de gemeenten echter aan voldoende middelen om iedereen te helpen. Ze zullen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in de eerste plaats de lagere inkomensgroepen bijstaan. Dit geldt ook voor mensen die een woning willen huren.

Pineut

Nu zijn woningcorporaties gebonden aan een inkomensmaximum van 33.000 euro. Zit je daar net boven, dan ben je de pineut. In dat geval draai je zelf op voor alle kosten. Genieten van de door jou betaalde AWBZ-premie is er niet bij. Huurwoningen in het middensegment zijn vrijwel onvindbaar, een hypotheek krijg je niet meer. De eigen woning dan maar verkopen? Dat is op dit moment ook niet eenvoudig.

Voor een groeiende middengroep stapelen de problemen zich op. Wie gaat er investeren in oplossingen? (Johan Paul, Coresta Healthcare)

Lees ook:

Weblog Johan Paul

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. het zou natuurlijk zo moeten zijn, dat eerst een ‘normale’ huur wordt vastgesteld voor intramurale woonruimte, waarna dat bedrag uit de AWBZ-vergoeding wordt gelicht. dat zou ook terecht zijn, want ook van zorgafhankelijken mag verwacht worden dat ze zelf een ‘normale’ huur betalen voor hun woonruimte en er is geen enkele reden om die uit de AWBZ te financieren ten bate van de erfgenamen. en als het inkomen onvoldoende is, komt ook de zorgafhankelijke in aanmerking voor de woontoeslag (IHS).
    het blijft (daarin heb je gelijk, Johan) vervolgens theorie dat ze inderdaad de gewenste woonruimte kunnen vinden, want WMO en AWBZ zijn allesbehalve vanzelfsprekend en de € 33.000 regel helpt hen niet. maar het scheiden van wonen en zorg is, dat is de andere kant van de medaille, al veel te lang getraineerd.

  3. Een oplossing is (jonge)mensen bewust te maken dat inzicht in de financiële huishouding de komende jaren van levensbelang kan zijn.
    De overheid trekt zich aan alle kanten terug. Bewust worden dat meerjarige
    budgettaire planning belangrijk onderdeel gaat worden van een gezonde financiële huishouding.
    Zonder dit inzicht ontstaan grote sociaal financiële problemen. Sparen voor de toekomst moet weer een integraal onderdeel uitmaken van het huishouden.
    Een huishouding is een micro economie. Ook voor de economie van ons land is van groot belang dat mensen bewuster omgaan met geld.
    Voorkomt dat we weer miljarden moeten afschrijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.