Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Handen van het bed

Demissionair minister Edith Schippers van VWS laat zich als nummer twee van de VVD dezer dagen veel horen in de verkiezingstrijd. Zo moet volgens haar een nieuwe regering fors bezuinigen op de ouderenzorg. Een opmerkelijke uitspraak, want was het niet haar eigen kabinet dat een miljard euro extra uittrok voor ‘extra handen aan het bed’ in de ouderenzorg?
Handen van het bed

In het regeer- en gedoogakkoord van het kabinet Rutte-1 was afgesproken dat boven op de extra groei van het AWBZ-budget nog eens 852 miljoen euro extra beschikbaar moest komen. In april vorig jaar verdedigde Schippers deze uitgave nog in de Tweede Kamer. Vanwege forse tegenvallers in de Voorjaarsnota vroegen verschillende Kamerleden zich af of de minister wel over de brug zou komen met de beloofde miljoenen voor meer ouderenzorgpersoneel. Er was immers een crisis gaande. De minister beloofde dat het extra geld naar de AWBZ zou gaan. ‘Het is een van de prioriteiten die niet voor niets in het regeerakkoord staat. Ja, die twaalfduizend extra mensen komen er. We maken er geld voor vrij. Dat hebben we afgesproken en dat gaan we de komende vierenhalf jaar gewoon doen.’

Struisvogelpolitiek

Wat de minister in dat debat volgens mij eigenlijk had willen zeggen, zei ze afgelopen maandag in een interview met het Financieele Dagblad. Namelijk dat partijen die constant extra geld de AWBZ inpompen bezig zijn met struisvogelpolitiek. ‘Er zitten grenzen aan wat mensen kunnen en willen uitgeven aan zorg’. We moeten volgens haar vooral inzetten op thuiszorg en mantelzorg. Schippers zal dus als ze herkozen wordt geen tweede keer 636 miljoen euro AWBZ-budget exclusief vrij maken voor de intramurale zorginstellingen.

Ab Klink

Rest de vraag of we nu wel of niet moeten bezuinigen op de AWBZ. Oud-CDA-politicus Ab Klink schrijft in zijn Booz&Company-onderzoek dat het geld niet uit de ouderenzorg gehaald hoeft te worden. Het kostenprobleem ligt bij de ziekenhuizen die te veel onnodige handelingen verrichten en de farmaceutische industrie met haar peperdure octrooien. Artsenorganisatie KNMG reageerde hier op door te zeggen dat Klink zijn hypothetische besparingen totaal niet hard kan maken. Ik gok erop dat een bezuinigingsronde op de AWBZ er zondermeer aan zit te komen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Weblog Wouter van den Elsen

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Logica en verder kijken dan de politieke neus lang is kan de meeste politici helaas niet verweten worden. Schippers wil dat sociale netwerken het grootste deel van de zorg overnemen. We hebben het bij dementerenden maar even niet over kwaliteit van leven, gevaar, dwalen, angst als gevolg van desoriëntatie en depressiviteit. Nee, net als in de GGZ doet een goed gesprek met familie wonderen! Dat die familieleden dadelijk langer door moeten werken (eerst wel even de werkloosheid oplossen politici s.v.p.)en dus helemaal geen tijd hebben om die 24-uurs zorg op zich te nemen laten we buiten beschouwing. Dat familie en buren ook nu al zorgen dat de dementerende zo lang als kan thuis blijft wonen tellen we ook niet mee. Er komen heel veel ouderen en daarbinnen heel veel dementerenden bij. Die vragen meer. Preventie, met name meer bewegen, betere voeding, minder medicatiedrift, beter licht, meer geschikte woningen, zullen we daar eerst maar eens op inzetten. Door de ontgroening van Nederland verdwijnen er toch wel duizenden handen aan het bed!

  3. De Haagse logica dicteert dat er bezuinigd wordt waar de uitgaven het meest (zullen) stijgen, ongeacht of de uitgaven veel of weing effect hebben. De voorspelling van Wouter lijkt mij dan ook heel reeel. De uitgavenstijging voor betere ouderenzorg van het vorige kabinet was een uitzondering. Die uitzondering was helaas ook niet onderbouwd. Nee, Haagse prioritering is bepaald geen rationeel proces.

  4. Boekenschrijvend en onzin kakelend om jezelf nog eens ergens terug te kunnen lezen, al was het maar in de telegra’f.
    Vooral nooit aan de werkvloermensen vragen hoe je kunt bezuinigen!
    En zo blijven we tobben met deze stuurlui, allemaal theorietjes, geen enkele praktische actie! Got wat word ik moe van die rechtse (ex)politici.
    Goed blog Wouter!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.