Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hondsdagen

Redactie Zorgvisie
Diefstal, fraude, corruptie en afpersing zijn wereldwijd schering en inslag in de gezondheidssector. Vooral armen blijven daardoor verstoken van essentiële zorg

Volgens Transparency International, een internationale organisatie tegen malafide praktijken, verdwijnt jaarlijks een bedrag van 300 miljard dollar dat voor gezondheidszorg is bestemd in de zakken van corrupte ambtenaren, artsen en verzekeraars.

Scepsis – dat zal toch niet waar zijn? – en beroering vechten na het lezen van zo’n bericht om voorrang. Het oog blijft ineens haken aan specifieke koppen: FIOD onderzoekt nota’s diëtisten. Tandarts snijdt in eigen vingers. Gouden handdruk leidt tot financiële strop. Bende plukte ook zorginstelling leeg; Wirwar van bv’s in fraudezaak VWS.

Een bende heeft het ministerie van VWS vermoedelijk voor 22 miljoen opgelicht. Hetzelfde gezelschap heeft eerder een miljoenenslag geslagen bij de antroposofische zorginstelling Camphill, aldus BN/De Stem. Dat tikt lekker aan. De oplichters hebben het geld binnengehaald door leningen aan te vragen bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) voor de nieuw- en verbouw van zorginstellingen. Een ambtenaar van VWS heeft er via valse documenten voor gezorgd dat het departement garant stond. VWS heeft 22 miljoen euro gemeenschapsgeld terug moeten betalen aan de BNG. Jarenlang hebben de verdachten grote bedragen rondgepompt in een wirwar van besloten vennootschappen en het geld zo aan het oog onttrokken. De bende heeft daartoe een speciale stichting opgericht, meldt Justitie, en die genoemd naar de op een na helderste ster: Sirius.

Nu barst de zorg tegenwoordig van ondernemende types die in de weer zijn met kluwens van stichtingen en besloten vennootschappen. Met de beste bedoelingen, tot het tegendeel bewezen is. Het belang van transparant ondernemerschap moge duidelijk zijn. En een gewaarschuwd mens telt voor twee. In de korte periode waarin Sirius tegelijk met de zon opkomt en daardoor niet te zien is aan het firmament, leven we in de hondsdagen. U weet: dan is het oppassen geblazen, de oplichters zijn onder ons.

Door: Ruud Koolen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.