Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie

Hoeveel moet er misgaan bij een zorgorganisatie voordat de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingrijpt? Dat vraagt de Tweede Kamer zich af na het incident in de ggz-kliniek SPDC Oost, waar vorige maand een patiënt overleed in de isoleercel.
Inspectie

Een inspecteur was er vijf maanden eerder langs geweest vanwege haar ‘thematische onderzoek’ naar separatie. De kliniek scoorde toen op alle kwaliteitspunten erg slecht, maar bleef toch open.

Minister Klink neemt het op voor de inspectie. Die heeft intensief toezicht ingesteld, is na twee maanden teruggegaan en heeft vier dwangbehandelingen onder de loep genomen. Dat onderzoek gaf geen aanleiding voor sluiting. Wel heeft de inspecteur drie keer aangedrongen op meer personeel en betere hygiëne.

Patiëntenvertrouwenspersonen stellen dat in zeker nog tien ggz-klinieken misstanden heersen rond de isoleercel. De inspectie bekijkt nu welke klinieken dat zijn. Als blijkt dat ze die problemen zelf over het hoofd heeft gezien, zal minister Klink bekijken of de inspectie wel voldoende gegevens boven tafel krijgt.

Dat is een vraag die meer mensen zich stellen. Het huidige ‘gelaagde toezicht’ houdt in dat de inspectie vooral afgaat op gegevens die instellingen zelf bijhouden. Als daar alarmerende cijfers tussen zitten, kondigen de inspecteurs een bezoek aan. Deze werkwijze laat instellingen nogal wat ruimte om misstanden te camoufleren. Iets anders is dat de inspectie niet in actie hoeft te komen bij individuele klachten, en daar met de huidige werkwijze ook geen menskracht voor heeft. Daarmee mist ze een bron van kennis uit de praktijk. Dat Klink op de inspectie bezuinigt, zal haar er ook niet slagvaardiger op maken.

De minister heeft al wel een idee hoe het toezicht beter kan. De thematische onderzoeken, waarbij de inspectie tientallen instellingen bezoekt om te bekijken hoe het staat met bijvoorbeeld separatie, duren hem te lang. Hij wil harde normen stellen die de inspecteurs kunnen handhaven. Zij krijgen bovendien meer mogelijkheden om dwangsommen en boetes op te leggen. De inspectie krijgt dus een betere wapenrusting. De vraag is of die haar ook meer zicht geeft op de praktijk. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.