Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Is bureaucratie te temmen?

Zelden maakt nieuws op de website van Zorgvisie zoveel los als het bericht dat de VVD het Centrum Indicatiestelling Zorg wil afschaffen. De liberalen zullen niet vaak zoveel bijval hebben geoogst onder zorgverleners. “Leve het gezonde verstand, weg met de bureaucratie en de eindeloze processen van indicatie en vooral herindicaties”, is een reactie die de teneur van de overige aardig samenvat.
Is bureaucratie te temmen?

De VVD maakt met haar standpunt een draai van 180 graden. De liberalen hebben zelf aan de wieg gestaan van de ‘onafhankelijke, integrale en objectieve’ indicatiestelling. Het eerste Paarse kabinet, van PvdA, VVD en D’66, gaf in 1996 het startschot voor de indicatieorganen. De verantwoordelijke staatssecretaris was Erica Terpstra van de VVD.

Met de ommezwaai van de liberalen is het draagvlak van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) verder afgekalfd. Aanvankelijk lagen de indicatiestellers nog alleen onder vuur van de SP. De afgelopen anderhalf jaar kreeg deze partij bijval van nieuwkomer PVV. Nu ook de VVD het CIZ laat vallen, zijn 66 van de 150 Kamerleden tegen de onafhankelijke indicatiestelling. Want ook GroenLinks wil alleen nog steekproefsgewijze controle van indicaties. En D’66 wil de bureaucratie in indicatieorganen “terugdringen” zodat zorgverleners sneller hulp kunnen geven. Het standpunt van Rita Verdonk is onbekend, maar laat zich raden gezien haar afkeer van regels.

Het lijkt langzamerhand onontkoombaar dat het CIZ een stap terug doet. Vooral omdat PvdA-staatssecretaris Bussemaker de criticasters een heel eind tegemoetkomt met haar besluit de indicatiestelling te versimpelen. Huisartsen mogen voortaan eenvoudige gevallen beoordelen en indicaties blijven langer geldig. En last but not least: van zorgverleners die betrouwbare indicaties blijken te leveren, controleert het CIZ alleen nu en dan de adviezen. Bussemakers streven is dat dit uiteindelijk zal gelden voor zeventig procent van de indicaties door professionals. Nu maar afwachten of dat lukt en de eenmaal in het leven geroepen bureaucratie zich werkelijk laat temmen. (Zorgvisie – Krista Kroon)

1 REACTIE

  1. Het is hard nodig dat de onnodige bureaucratie rondom de toewijzing van AWBZ-voorzieningen vermindert. Uit onderzoek van V&VN blijkt dat deze bureaucratie een van de grootste ergernissen is voor verpleegkundigen. In de wijkverpleging wordt meer tijd besteed aan het invullen van formulieren dan aan de patiënt zelf, vooral voor de indicatiestelling.
    Als beroepsvereniging van de grootste beroepsgroep in de zorg staat V&VN dan ook positief tegenover het voorstel van staatssecretaris Bussemaker om de indicatiestelling te versimpelen en is bijzonder blij met het groeiende politieke draagvlak voor een verandering in de indicatiestelling.
    Ook verpleegkundigen horen in het voorstel van Bussemaker bij de zorgverleners die minder vaak gecontroleerd worden. Een versimpeling in de indicatiestelling die voor onze beroepsgroep en voor hun patiënten een groot verschil zal maken!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.