Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Jaarlijkse verrassing: de pgb-groei

Gastauteur
Demissionair minister Ab Klink wil de geldkraan dichtdraaien voor persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Mensen met een kersverse indicatie op zak hebben pech: het loket is voor de rest van het jaar gesloten.
Jaarlijkse verrassing: de pgb-groei

Elk jaar is er al rond de zomer een overschrijding van het landelijke subsidieplafond voor de pgb’s. Gewoonlijk volgt dan een ophoging van het budget. Dit jaar weigert Klink met extra geld over de brug te komen.

Ieder jaar te klein

De belangenorganisatie van pgb-houders Per Saldo is vanzelfsprekend boos. Ze wil zo nodig naar de rechter gaan om de bezuiniging ongedaan te maken. Het bevreemdt de organisatie dat het landelijke budget voor pgb’s ieder jaar te klein blijkt. Wil het ministerie van VWS het eigenlijk wel voldoende begroten? Volgens VWS is de regeling niet te krap gebudgetteerd, maar is de bezuiniging nodig omdat het aantal nieuwe pgb-houders binnen zeven jaar gegroeid is van 50.000 naar 120.000.

Verrassing

Je kunt je natuurlijk afvragen of een groei die zich ieder jaar voordoet, telkens weer een verrassing kan zijn. In dit geval had VWS wel enige reden om te hopen dat de toename zou meevallen. Een groot deel van de functie begeleiding is geschrapt uit de AWBZ en veel pgb-houders kregen begeleiding.

Aanpakken structurele groei

Klink had echter buiten Bureau Jeugdzorg gerekend. Kinderen die een indicatie nodig hebben, moeten daarvoor niet naar het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ), maar naar Bureau Jeugdzorg. Blijkbaar is dit bureau minder goed afgericht in het beperken van de aanspraken op zorg dan het CIZ. Daar zal het ministerie zich ongetwijfeld over buigen voordat het pgb-loket in 2011 weer open gaat. Klink kondigt in elk geval maatregelen aan om de structurele groei aan te pakken.

Effectieve bezuiniging?

Het is echter de vraag of een bezuiniging op de pgb’s uiteindelijk effectief is. Pgb-houders krijgen immers slechts driekwart van het bedrag dat de zorg van een zorgaanbieder (zorg in natura) zou kosten. Een nieuw kabinet dat echt wil besparen, kan beter elders op zoek gaan. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Weblog Krista Kroon

5 REACTIES

 1. Als huishoudelijke hulp nu onder de WMO alleen poetsen is dan hoort het ook niet thuis in de WMO.
  Echter er wordt alleen een indicatie verstrekt als de aanvrager:
  Niet meer de huishouding kan regiseren t.g.v cognitieve problemen
  Niet in staat is de huishoudelijke handelingen zelfstandig uit te voeren t.g.v motorische problemen
  in de context van beperkingen en overbelasting wordt huishoudelijke verzorging geindiceerd om andere onderdelen van de zorg nog wel ui tt te kunnen voeren (preventief voorkomen van overbelastin zowel lichamelijk als geestelijk)
  In alle gevallen is naast het daadwerkelijk schoonmaken, het observeren van wel of niet veranderingen in de stabiliteit van de clientsituatie een zeer belangrijk onderdeel van het werk van de huishoudelijke hulp.Preventie kan voorkomen dat zorg duurder wordt.
  Het is dus niet alleen poetsen. Het observeren wordt ook beschreven in de beroepsprofielen van de helpenden
  Zolang ambtenaren uitgaan van hun eigen beeld van de wereld van wat zij denken dat geïndiceerde huishoudelijke hulp inhoud blijven de ambtenaren in een 8baan ronddraaien. De helpenden en cliënten zijn er al lang uitgevlogen.

 2. Lees alle reacties
 3. Het is nog veel mooier: van het verstrekte PGB komt aan het eind van het jaar NOG eens 15% weer terug bij de overheid± het niet bestede PGB. Dus Persaldo zit iedereen met vraagtekens in de ogen en in stomme verwondering te kijken wie door de minister nog meer over de Klink gejaagd wordt.

 4. Dat gezeur over fraude.Zoals overal zal dit gebeuren, maar kijk eens naar de butgethouders waar het wel goed gaat.
  Hoe zij met een kwart minder geld meer kunnen inkopen in vergelijking met zorg in natura.
  Veelal door creatieve oplossingen te bedenken.
  Voor degenen die in staat zijn hun eigen regie te voeren blijft het een groot goed

 5. Een bezuiniging op de PGB is inderdaad volgens mij niet de oplossing. Zorg in natura is over het algemeen toch echt duurder! Verder wil de minister de structurele groei aanpakken. Hoe wil hij dat doen? Gewoon ontkennen dat er steeds meer jeugd is die echt hulp nodig heeft? Moet je eens kijken wat daar op lange termijn het gevolg van is… trek dan de portemonnee maar open! Ik ben van mening dat, wanneer je jeugd op tijd goed kunt helpen, je daar op lange termijn daar alleen maar de vruchten van plukt.

 6. Hier word ik een beetje kriebelig van: alsof de enkele fraudeur, die er is, de boel verknoeit voor de rest. Het is gewoon een ministerie, dat zover van de werkelijkheid afstaat, dat ze niet weten dat er heel wat burgers zijn, die zelf keuzes kunnen én willen maken. Geef die gewoon dat PGB.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.