Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kantoorwerkers in de zorg: zet er een tandje bij!

De professionals in witte uniformen kunnen er niet alleen voor zorgen dat iedereen in Nederland toegang heeft tot de beste zorg. Ook de werkgevers, de verzekeraars en de toezichthouders zijn van groot belang om onze gezondheidszorg goed, toegankelijk en beschikbaar te houden. Daarom moeten zij meer in actie komen.
Judith Tielen VVD

Er wordt hard, keihard gewerkt in de gezondheidszorg. Vooral door professionals in een wit uniform. Verpleegkundigen vervangen zieke collega’s, artsen draaien overuren en paramedici herschikken taken. Allemaal om te zorgen dat iedereen in Nederland toegang heeft tot de beste zorg. Maar hoe staat het met het werk van de kantoorwerkers in de zorg: de mensen zonder wit uniform, zoals toezichthouders, werkgevers en zorgverzekeraars? Is het niet hoog tijd dat we ook hen harder zien werken om de zorg in de benen te houden? Met meer dan honderdduizend mensen die wachten op een behandeling of diagnostisch onderzoek is ook hun bijdrage hard nodig. Dit is een oproep aan al die kantoorwerkers. De zorg heeft immers behoefte aan werkgevers die meer ondersteunen, aan zorgverzekeraars die hun zorgplicht meer in de praktijk brengen en aan toezichthouders die meer ingrijpen.

Goed werkgeverschap

Allereerst aan de werkgevers. Goede werkgevers lijken schaars te zijn in de gezondheidszorg. Medewerkers ervaren grote werkdruk en het ziekteverzuim is het hoogst van alle sectoren. Zorgmedewerkers ervaren dat ze te veel, te vaak en te snel moeten werken. Meer dan 40 procent van de zorgmedewerkers verlaat de sector binnen de eerste twee jaar en dat blijkt niet door salaris gedreven. Ze willen meer persoonlijke (loopbaan)ontwikkeling, een veiliger werkomgeving, meer zeggenschap en minder bureaucratie. Met andere woorden, ze willen een werkgever die daar ruimte voor biedt. Maar werkgevers schieten tekort. Het is wat de VVD betreft hoog tijd dat werkgevers beter in de praktijk brengen wat goed werkgeverschap is. Daarom agenderen we Goed Werkgeverschap in de Zorg en roepen we de brancheorganisaties op om dit jaar nog te beginnen met het bieden van concrete handvatten voor werkgevers. Elke zorgorganisatie moet in potentie de meest aantrekkelijke werkgever kunnen zijn!

Verantwoordelijkheid zorgverzekeraars

Ook zorgverzekeraars moeten harder aan de bak. In Nederland hebben zorgverzekeraars een zorgplicht, een belangrijke verantwoordelijkheid. Ze worden geacht ervoor te zorgen dat hun verzekerden toegang hebben tot zorg uit het basispakket. Binnen een redelijke tijd en reisafstand. Zorgverzekeraars werken dan ook voortdurend aan het inkopen van bereikbare zorg. Als blijkt dat zorg niet beschikbaar is, is het aan de zorgverzekeraar om te bemiddelen tussen zorgaanbieders. En dat doen ze te weinig. Meer dan 100.000 mensen wachten op een behandeling of onderzoek. Zorgverzekeraars moeten ervoor zorgen dat deze mensen terechtkunnen bij andere zorgaanbieders, proactief bemiddelen. Ik dring er al maanden vanuit de Tweede Kamer bij de minister op aan dat hij zorgverzekeraars aan deze rol houdt en hen stevig aanspoort om bij zorgaanbieders om inzicht in de wachtlijsten te vragen. Tijd dat er schot in komt.

Actie toezichthouders

Ook niet te vergeten zijn de toezichthouders. Zij moeten vooral terug naar hun kerntaak, toezicht, en daar al hun energie op richten. De Algemene Rekenkamer stelde dit voorjaar in het rapport Een zorgelijk gebrek aan daadkracht. Onderzoek naar de effectiviteit van fraudebestrijding dat toezichthouders te weinig actie ondernemen om zorgfraude te bestrijden. Zorgelijk. Toezicht op de regels die er zijn voor de kwaliteit en veiligheid is van groot belang voor het vertrouwen in onze gezondheidszorg. Signalen die patiënten aan toezichthouders sturen moeten serieuzer worden opgevolgd. Zorgverleners, verzekeraars, instellingen die zich niet aan de afspraken houden, moeten worden opgespoord, gewaarschuwd en aangepakt.

Iedereen kan bijdragen

Onze gezondheidszorg kan niet zonder het werk van professionals in witte uniformen. In dat belangrijke werk staan zij niet alleen. Ook de werkgevers, de verzekeraars en de toezichthouders zijn van groot belang om onze gezondheidszorg goed, toegankelijk en beschikbaar te houden. Daarom moeten zij meer in actie komen. En wij, politici, spreken hen daarop aan. Maar iedereen kan daaraan bijdragen. De VVD dringt bij de ministers aan op een Agenda Goed Werkgeverschap, op een duidelijker ‘aansporing wachtlijstbemiddeling’ richting zorgverzekeraars en op meer focus voor de toezichthouders. Zorgprofessionals kunnen zelf meer zeggenschap in hun werk opeisen nu de Tweede Kamer de Wet zeggenschap van VVD en GroenLinks heeft aangenomen. En iedereen die ontevreden is over hoe zijn zorgverzekeraar de zorgplicht invult, kan nog drie weken overstappen naar een ander. Laten we samen zorgen dat ook dat kantoorwerk beter bijdraagt aan onze zorg.

Door: Judith Zs.C.M. TielenTweede Kamerlid namens de VVD, woordvoerder medische zorg

1 REACTIE

  1. Naar mijn mening hebben zorgverzekeraars ook de mogelijkheid en plicht om zelf meer te contracteren. En daarmee de enorme wachtlijsten te bestrijden welke er overal zijn.

    En ze zouden meer kunnen contracteren op basis van aantoonbare transparante en neutrale voorwaarden (i.p.v. innovatieve goedwillende zorgaanbieders niet te contracteren en daarmee in feite direct te framen als ongewenste zorgcowboys die zelf niet zouden willen contracteren).

    Tevens zouden de voorwaarden voor contractering dan transparant, neutraal en aantrekkelijk moeten zijn, b.v. tegen (ongeveer) het NZA tarief (dat is er immers niet voor niks nauwkeurig berekend). Wie daar dan onder wil duiken omdat hij/zij iets kosteneffectiever kan bieden zou zeker een contract moeten krijgen.

    Dat gebeurd allemaal nu niet. Waarom eigenlijk niet?
    Het zou een hoop oplossen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.