Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Kiezen uit zes kwaden

Klaas Mulder
De hele sector zorg en welzijn is in de greep van de vraag: hoe valt op de zorgkosten te besparen? Als de kosten het probleem zijn, zou je verwachten dat er vooral gesneden wordt in de duurste functies in plaats van parttime thuiszorgmedewerksters te ontslaan.
Kiezen uit zes kwaden

Het Sociaal en Cultureel Planbureau publiceerde

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    9 REACTIES

    1. Als de zorg nu eerst eens begint om alle informatie (data) die er beschikbaar is ook echt slim te gebruiken dan sparen we een heleboel werk uit wat overbodig is. De efficiency is op veel plaatsen bedroevend. Daarnaast wordt er onevenredig veel zorg verleend aan een groep die zelf de veroorzaker van de problemen is maar geen enkele moeite doet de levensstijl te veranderen.
      De downside van deze kostenreductie is wel dat we een deel van het personeel niet meer nodig hebben en niemand weet vooralsnog wat die dan moeten doen als je deze groep niet kunt omscholen.

    2. Lees alle reacties
    3. En inderdaad, dan zouden professional gewoon hun werk kunnen blijven doen, want de zorg blijft gewoon in tact ondanks het feit dat er een herordening plaatsvindt van AWBZ naar WLZ en WMO en er sprake is van Wonen en Zorg scheiden. Daarom begrijp ik het ontslag van professionals (zeker vanaf niveau 3 tot 5) helemaal niet. Dan moet er meer aan de hand zijn en draaien deze mensen op voor een ander bedrijfsmatig element dat flink scheef zit…

    4. Laatste alinea met betrekking tot de zogenaamde ‘doorwoonwoning’ spreekt me het meeste aan en is toekomstbestendig en flexibel. Ook dat men daar zelf op tijd kan gaan wonen… Houdt de regie bij de burger. Eens dat er dan eerst aanpassingen moeten worden gedaan; transformatie van het traditionele intramurale concept.
      Mensen die qua inkomen in het midden- of hogere segment vallen hebben sowieso meer keus en kunnen nu al terecht bij de particuliere kleinschalige woon/zorg concepten, en betalen zelf voor service en luxe.
      Maar voor het lagere segment zou sociale huur dan flexibeler zijn qua opzet. Op deze manier blijft natuurlijke segmentatie behouden, en verandert die niet ineens (hoger of lager) wanneer men kwetsbaar of ziek wordt.
      Service voor de minima zou dan overblijven voor de overheid. De professionele zorg (zomin mogelijk aan een huis of locatie gebonden) blijft dan over en blijft voor een ieder gelijk (muv de eigen bijdrage die inkomsten gerelateerd blijft). Flink deltaplan, maar dit plan zou de scheefgroei van afgelopen decennia eruit kunnen trekken zodat de kosten weer normaal worden ten opzichte van andere landen…

    5. Wat er werkelijk moet gebeuren zie ik hier niet staan.Besturen moeten de vloerop en handjes ook laten waperen en niet met goed gevulde zakken de straat op.leer ze verpleging en ziekenverzorging, en zet huisvrouwen in als manager.liefs die vrouwen die met uitkering toch uitkomen.zij zijn de beste bezuinigers zonder mensen te benadelen. Gr a.b.

    6. In het verhaal van Klaas Mulder zie ik een emmer vol met palingen zwemmen. Je probeert er eentje te pakken maar hij glijdt zo door je vingers terug. Het hele verhaal is een beetje raar. Klaas weet toch ook dat het enige systeem dat werkt, is het systeem van:’ het geld is op’, sorry, het gaat niet door, of het gaat stukken minder. Hoe heette dat ook al weer? Oh ja het budgetsysteem uit begin jaren 80 van de vorige eeuw. De onkosten van de adviseurs (interimmers, consultants etc) in de zorg tussen 1980 en 2014 schat ik op ongeveer 750 miljoen euro. Dat is andere kost zei Kruise.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.