Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Klink is een optimist

Minister Klink toont zich in deze crisistijden een verfrissende optimist. De zorgsector hield de afgelopen weken het hart vast tijdens het kabinetsoverleg over de crisismaatregelen. Zou de AWBZ verder worden uitgekleed? Of zou minister Klink zijn belofte verbreken dat hij niet wil bezuinigen op de ziekenhuizen?
Klink is een optimist

Maar het valt mee. Een beperking van de zorgtoeslag levert 1,2 miljard euro op. Nog eens 1,2 miljard komt van de ziekenhuizen, maar niet door een budgetkorting. Nee, deze besparing zal vanzelf ontstaan door de uitbreiding van marktwerking. Mogen ziekenhuizen dit jaar prijsonderhandelingen voeren over eenderde van hun behandelingen, in 2011 moet dat vijftig procent worden. Bovendien maakt de minister winstuitkering mogelijk, wat privaat kapitaal naar de zorg kan lokken. Dit alles moet ertoe leiden dat ziekenhuizen in een gezonde concurrentiestrijd goedkopere tarieven gaan rekenen.

Hoeveel Klink hiermee werkelijk bespaart, valt te bezien. De Nederlandse Zorgautoriteit meldde vorig jaar juli dat de prijzen in het vrije b-segment – tot 2008 goed voor twintig procent – inderdaad lager zijn geworden. Het gaat echter om een lichte daling, waarbij de NZa veel slagen om de arm houdt. In december zag het er bovendien alweer minder gunstig uit: de nieuwe, in 2008 pas vrijgegeven behandelingen waren in prijs gestegen. Hoe prijzen én volume zich sindsdien hebben ontwikkeld, wordt later dit jaar duidelijk. Tegenstanders van marktwerking vrezen nog altijd een kos­tenexplosie doordat ondernemende ziekenhuizen meer gaan behandelen. Private financiers wekken sinds de kredietcrisis ook niet meer bij iedereen vertrouwen.

De besparing is daarnaast om een andere reden kwestieus: de uitbreiding van het b-segment zat al in de pen. In december 2007 zei Klink in Zorgvisie: “Als het beeld (van de kosten, red.) positief is, wil ik wel doorgaan naar veertig, vijftig procent in 2010.” Laat het even tot u doordringen: dat is een jaar eerder dan het nu waarschijnlijk gebeurt. De uitbreiding van de vrije prijzen per 2011 is helemaal geen crisismaatregel, maar staand beleid dat nu wellicht wat makkelijker valt door te voeren. Klink toont zich een behendig politicus door met deze marketingstunt echte bezuinigingen op de zorg af te wenden. (Zorgvisie – Krista Kroon)

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit klinkt wel erg negatief. De marktwerking wordt door alle branchepartijen positief ontvangen. De prijzen stijgen minder hard dan ze normaal zouden doen (de zorg wordt nu eenmaal duurder door personeel en dure technologie) en de kwaliteit wordt beter. Ook de Nederlandse Patienten en Consumenten Federatie staat achter de plannen van minister Klink. Ik werk zelf als beleidsmedewerker in een ziekenhuis. Deze ontwikkelingen geven ons de vrijheid om ons te richten op waar we goed in zijn. We worden beloond voor harder werken. Onze prijzen stijgen marginaal. Zorgverzekeraars kopen onze zorg simpelweg niet in als we geen kwalitatief goede zorg bieden tegen scherpe prijzen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.