Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

´Lichtpunt voor zorgverzekeraars bij verhaal fraude´

Dennis van Tilborg
Het kost zorgverzekeraars veel tijd en geld om fraude te onderzoeken en vast te stellen. Om maar te zwijgen van het terugvorderen van ten onrechte aan de zorgaanbieder betaalde bedragen.
Dennis-van-Tilborg-AKD450.jpg

Een vonnis van de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam van 4 januari 2017 lijkt echter de verhaalsmogelijkheden voor de zorgverzekeraar te vergroten. Hoewel het een zaak betreft uit de gemeentepraktijk, lenen de overwegingen van de voorzieningenrechter zich ook voor toepassing in fraudezaken van zorgverzekeraars.

Conservatoir beslag
Aanleiding voor het vonnis was het volgende. De gemeente Rotterdam kwam erachter dat zij een aannemer bijna 8 euro miljoen had betaald, terwijl er slechts voor 270.000 euro aan werkzaamheden was verricht. Voor het verhalen van haar vordering had de gemeente conservatoir beslag gelegd op de bankrekening van de aannemer. Die bleek op het moment van de beslaglegging een negatief eigen vermogen te hebben. Daarop vorderde de gemeente inzage in de bankrekeningafschriften over een periode van vier jaar.

Vonnis voorzieningenrechter
Hoewel de voorzieningenrechter in het vonnis vooropstelt dat een zuiver verhaalbelang niet snel tot een inzagerecht in bankrekeningafschriften leidt, wijst hij de vordering toch toe. Het oordeel is als volgt onderbouwd:
–      de gemeente had de gestelde fraude uitvoerig onderbouwd, onder meer aan de hand van twee rapporten naar aanleiding van fraudeonderzoeken;
–      de gemeente vertegenwoordigt bij de aanpak van fraude in het algemeen, maar juist ook bij misbruik van publieke middelen, een algemeen belang en
–      de gegevens kunnen mede dienen ter staving van de vordering van de gemeente.

Wettelijke taak zorgverzekeraars
De genoemde argumenten lenen zich wat mij betreft ook voor zorgverzekeraars in hun verhaalstrijd. Ten eerste zal een zorgverzekeraar naar aanleiding van het uitgevoerde fraudeonderzoek doorgaans in staat zijn om de fraude goed te onderbouwen. Naar aanleiding van het fraudeonderzoek worden doorgaans immers uitvoerige rapporten opgesteld waaruit de bevindingen van het onderzoek blijken.
Bovendien kan gesteld worden dat ook een zorgverzekeraar, mede gelet op haar wettelijke taak en het feit dat de gelden van de zorgverzekeraar deels gefinancierd zijn met publieke middelen, bij de aanpak van fraude een algemeen belang vertegenwoordigt.
En tot slot: bankrekeningafschriften kunnen dienen als nadere onderbouwing van de op fraude gebaseerde vordering van de zorgverzekeraar.

Kortom, het vonnis biedt zorgverzekeraars perspectief bij de uitvoering van hun wettelijke taak om ten onrechte aan de zorgaanbieder betaalde bedragen terug te vorderen.

Dennis van Tilborg, advocaat & partner bij AKD

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zorgverzekeraars eigen schuld, als verzekerde bedrog van bv opticiens en audiciens halen ze de schouders op vinden dat voor mij een rot ervaring maar doen er niets mee. Gek dat fraude groter wordt? Luister een keer naar de klanten en niet naar Hans Anders, specseavers etc.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.