Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minder, minder, minder bonje

Het zomerreces is nog maar net voorbij of de parlementariërs vliegen elkaar al in de haren. Vooral binnen de Vaste Kamercommissie voor VWS gaat het er heet aan toe.
WouterVIERKANT.jpg

Een conflict tussen de nummer 2 van de PVV, Fleur Agema, en de kersverse nummer 3 van de SP, Lilian Marijnissen, was deze week voor iedereen te volgen op twitter. De benoeming van Marijnissen op de lijst van de SP was voor Agema aanleiding om een oude koe uit de sloot te halen. Namelijk dat ze in 2014 niet welkom was op de zorgmanifestatie van de FNV, toen Marijnissen daar de scepter zwaaide. ‘Sja, bestuurders van de FNV vinden het uitsluiten van de PVV terecht, terwijl waarschijnlijk meer FNV-leden PVV stemmen dan SP’, luidde een tweet van Agema. ‘En als bonus krijgt Marijnissen plek 3 op de kieslijst. Dát is de moraal van de SP’.

Beste Fleur
Marijnissen wordt door de Volkskrant niet voor niets gepresenteerd als straatvechter. Ze reageert dan ook snedig: ‘Beste Fleur, zoals je weet heb ik niets met die beslissing te maken maar was dit een beslissing van het FNV ledenparlement. Het ledenparlement wil PVV-vertegenwoordigers alleen uitnodigen als ze afstand doen van de ‘minder’ uitspraak.’ De fameuze ‘minder’-uitspraak van Wilders is alom bekend. 

Ziekenfonds
Minder bonje in de Kamer over het thema zorg zit er in ieder geval niet in. De nummer 2 op de SP-lijst, Renske Leijten, wachtte het einde van het zomerreces niet af om vol de aanval in te zetten op zorgverzekeraars met haar onvoorwaardelijke steun voor het Nationaal Zorgfonds. Hiermee kwam ze vooral in conflict met D66 bestuurslid Michiel Verkoulen, die de heilzame werking van de terugkeer naar het oude ziekenfonds verwijst naar het rijk der fabeltjes. Ook hierover is een langlopende twitter-ruzie te volgen.

Zieltjes winnen
Dat de gemoederen zo hoog oplopen in de VWS-commissie heeft ongetwijfeld met de komende verkiezingsstrijd te maken. Op het zorgthema zijn veel zieltjes te winnen. En hoe radicaler de plannen, hoe beter, zo lijkt het. Zo is nu zelfs de complete zorgparagraaf van een van de grote kanshebbers voor de komende verkiezingen te citeren in slechts twee zinnen. ‘Eigen risico zorg geheel afschaffen. Terugdraaien bezuinigingen thuiszorg, ouderenzorg, méér handen aan het bed.’ Een betere manier om meer bonje uit te lokken is vrijwel niet denkbaar.

1 REACTIE

  1. "het roer moet om" gemist? Misschien dat 10+ jaar kritiek op het zorgstelsel zich nu culmineert en wel zodanig dat het een belangrijk punt is voor de Tweede kamer verkiezingen? Simpel dit gebeuren te reduceren tot zieltjes winnen lijkt me er goedkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.