Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nieuw kabinet… opnieuw beginnen!

Johan Paul
Het nieuwe zogenoemde gedoogkabinet heeft grootse plannen. De zorg moet beter en klanten moeten meer kunnen kiezen. Dit is geweldig nieuws voor de zorgsector. In de AWBZ wordt het scheiden van wonen en zorg doorgevoerd waardoor aanbieders meer aandacht krijgen voor een goede leefomgeving.
Nieuw kabinet... opnieuw beginnen!

Na enkele jaren wachten leek er eindelijk duidelijkheid rond de bekostiging van zorgvastgoed te komen. De ambtenaren waren het net eens over een regeling voor de kapitaallasten in de care. Het enige wat nog ontbrak was de handtekening van minister Klink… en tja, die komt er nu niet meer.

Moeilijk scenario

Voor zorginstellingen is het scheiden van wonen en zorg voor de volledige AWBZ-capaciteit een moeilijk scenario. Om de zorg toegankelijk te houden voor iedereen is het noodzakelijk om de huren binnen de grenzen van de huursubsidie te houden. Deze huren zijn echter niet kostendekkend en moeten kunstmatig laag worden gehouden door zogenaamde aftopping. Dit houdt in dat standaard op elke investering een verlies wordt inboekt. Zorginstellingen kunnen dit simpelweg niet betalen en de woningcorporaties houden de hand op de knip.

Stop bouwinvesteringen

Het gevolg is een algehele stop van investeringen in huisvesting totdat er meer duidelijk is over eventuele overgangsregelingen. De bevriezing van bouwinvesteringen in de zorg lijkt niet te stroken met de plannen in het regeerakkoord en heeft ook een negatief effect op de economische ontwikkelingen in de bouw. De samenhang met een vrijere huurmarkt is ook even gemist door de heren onderhandelaars.

Opnieuw onduidelijkheid

Kortom, de plannen zullen over zo’n twee jaar ofwel deels ofwel geheel onuitvoerbaar blijken te zijn. Dan kunnen we wederom met alternatieve scenario’s in de weer. Ik wacht met spanning af wat er in de tussenliggende periode gaat gebeuren. Het zal erop neerkomen dat de huidige situatie van onduidelijkheid met een kabinetsperiode wordt verlengd. Weet u nog koers te bepalen? (Johan Paul, Coresta Healthcare)

Lees ook:

Dossier gastweblogs

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. een spannende ontwikkeling die, gelet op bestaande situaties, grote consequenties kan hebben voor de toegankelijkheid van de zorg. In het artikel wordt gesuggereerd dat zorginstellingen hun huisvestingsfaciliteiten beschikbaar moeten stellen tegen een subsidiabele huur. Dat gaat op vele plaatsen niet lukken. Het alternatief is dat de client als huurder de niet voor huurtoeslag in aanmerking komende huisvestingslast zelf zal moeten opbrengen. De consequentie daarvan lijkt op een tweedeling in de markt. Overigens zal het systeem van de eigen bijdragen daarmee op de schop gaan en misschien biedt dat weer soelaas voor de iets minder bedeelden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.