‘Nudging’ richting gezond gedrag

Mijn gewicht is afhankelijk van de plaats waar ik woon. Een half jaar in Amerika leverde me zeker 10 kilo op. Het afgelopen jaar in Azië heeft me zo’n 8 kilo gekost. Ik kan nu uitleggen dat dit alles te maken heeft met het soort eten dat beschikbaar is, de volumes waarin het wordt aangeboden, het klimaat en het aantal uren per week dat ik matig intensief beweeg. Maar dat heeft geen zin. Want u heeft uw conclusie al getrokken. Deze slapjanus heeft geen eigen wil en de keuzes die hij maakt, zijn slechts een product van zijn omgeving.
dr. Dirk de Korne

Gelijk heeft u. En ik blijk helaas niet de enige te zijn. Onderzoek onder Japanners die naar Amerika emigreerden laat zien dat hun levensstijl ingrijpend is veranderd. De overgang van een visrijk menu dat met stokjes wordt gegeten naar grote porties vlees en frisdrank zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten. Hun gemiddelde levensverwachting daalt significant ten opzichte van hun landgenoten thuis. Een vliegreis van Tokio naar Texas maakt je een ander mens.

Autonomiekloof

Minister Schippers nam onlangs het rapport De verleiding weerstaan van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in ontvangst. Ook daarin wordt gemeld dat de

3
110

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.