‘Nudging’ richting gezond gedrag

Mijn gewicht is afhankelijk van de plaats waar ik woon. Een half jaar in Amerika leverde me zeker 10 kilo op. Het afgelopen jaar in Azië heeft me zo’n 8 kilo gekost. Ik kan nu uitleggen dat dit alles te maken heeft met het soort eten dat beschikbaar is, de volumes waarin het wordt aangeboden, het klimaat en het aantal uren per week dat ik matig intensief beweeg. Maar dat heeft geen zin. Want u heeft uw conclusie al getrokken. Deze slapjanus heeft geen eigen wil en de keuzes die hij maakt, zijn slechts een product van zijn omgeving.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
dr. Dirk de Korne

Gelijk heeft u. En ik blijk helaas niet de enige te zijn. Onderzoek onder Japanners die naar Amerika emigreerden laat zien dat hun levensstijl ingrijpend is veranderd. De overgang van een visrijk menu dat met stokjes wordt gegeten naar grote porties vlees en frisdrank zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten. Hun gemiddelde levensverwachting daalt significant ten opzichte van hun landgenoten thuis. Een vliegreis van Tokio naar Texas maakt je een ander mens.

Autonomiekloof

Minister Schippers nam onlangs het rapport De verleiding weerstaan van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in ontvangst. Ook daarin wordt gemeld dat de

3
120

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Ik stel in deze een andere vorm van bevorderen van gezond gedrag voor: korting op de zorgverzekerings- en AWBZ-premies voor mensen die een gezond voedings- en beweegpatroon hebben. Af te lezen aan bepaalde biomarkers in het bloed.
    Voor het bevorderen van het stoppen met roken, op zich de grootste bedreiging van de volksgezondheid, bestaat al een heel sterke prikkel: de hoge tabaksaccijnzen. Die zo ongeveer kostendekkend lijken te zijn voor de extra uitgaven aan de zorg voor rokers. Wel zou er nog een rookverbod in en op de terreinen van middelbare scholen moeten komen, rookgelegenheden voor personeel uitgezonderd. Jong niet geleerd is vaak oud niet gedaan.
    Verder zouden wellicht de alcoholaccijnzen iets verhoogd moeten worden, om de extra zorgkosten als gevolg van overmatig alcoholgebruik te dekken. Tot slot zou er meer werk gemaakt moeten worden van de bestrijding van luchtvervuiling, voornamelijk door de uitstoot van fijnstof en andere direct schadelijke stoffen door industrie en auto’s verder in te perken.
    Dit waren een in een notendop de belangrijkste conclusies van http://www.gezondezorg.org/preventiebeleid.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.