NZa handelde te snel en te autonoom

Het recente onderzoek van RTL Nieuws naar de boete die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het St. Antonius Ziekenhuis (het ziekenhuis) heeft opgelegd in verband met de onrechtmatige declaraties werpt de vraag op of de NZa ten onrechte het Openbaar Ministerie (OM) buitenspel heeft gezet. Het OM is kennelijk enkel geïnformeerd dat de NZa onderzoek verrichtte. Bij het vervolg en de wijze van afdoening lijkt het OM niet te zijn betrokken. Betekent dit dat er geen volledig onderzoek is verricht?

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
NZa handelde te snel en te autonoom

Als overtredingen van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) zowel een bestuursrechtelijke als een strafrechtelijke overtreding opleveren, is er sprake van samenloop. Het OM en de NZa zijn dan theoretisch beide bevoegd, maar het ne bis in idem-beginsel (niet tweemaal straffen voor hetzelfde feit) dwingt de overheid tot het maken van een keuze voor hetzij het strafrecht hetzij het bestuursrecht (vergelijk de una via-leer in het fiscale boeterecht).

Om te voorkomen dat instanties elkaar in de wielen rijden, hebben het OM, de FIOD en de NZa afspraken gemaakt hoe te handelen in geval van samenloop. Deze afspraken zijn neergelegd

1
49

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Het ziekenhuis heeft niet te intentie gehad om zodanig te frauderen dat het gepakt zou worden. Toen het vervolgens gepakt werd moesten de zorgverzekeraars het gehele bedrag terugvorderen. Bij mijn weten weigeren de zorgverzekeraars dat. Dit gaat dus nergens over.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.