Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Onderhandelaarsakkoord cao VVT is historische misser

Zion Jongstra
Mark van den Berg
Na maanden steggelen is op 24 september een onderhandelaarsakkoord gesloten voor een nieuwe cao Verpleeg- en Verzorgingstehuizen en Thuiszorg (VVT). Als dit akkoord werkelijkheid wordt, zal het desastreuze gevolgen hebben voor medewerkers in de thuiszorg. Tienduizenden medewerkers zullen hun vaste baan verliezen.
Onderhandelaarsakkoord cao VVT is historische misser
Premium

Er is al veel te

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  7 REACTIES

  1. Gelukkig kan een akkoord ook nog door de achterban afgewezen worden. Beter ten hele gekeerd, dan ten halve gedraaid. Ludieke actie; Laat elke thuiszorgmedewerker zich inschrijven voor de bijstand. Maakt niet uit of je werk hebt of uitkering. Er zal dan een afwijzing komen, maar dan kan je reageren met; ‘Ik ben alvast aan het oefenen voor als het nodig is’. Wat zullen ze schrikken van de aanloop bij de gemeenten. groet, Marco

  2. Lees alle reacties
  3. Gelukkig kan een akkoord ook nog door de achterban afgewezen worden. Beter ten hele gekeerd, dan ten halve gedraaid. Lukieke actie; Laat elke thuiszorgmedewerker zich inschrijven voor de bijstand. Maakt niet uit of je werk hebt of uitkering. Er zal dan een afwijzing komen, maar dan kan je reageren met; ‘Ik ben alvast aan het oefenen voor als het nodig is’. Wat zullen ze schrikken van de aanloop bij de gemeenten. groet, Marco

  4. In aanvulling op de weloverwogen reactie van HansH: zoals ‘de overheid’ niet bestaat, bestaat ook ‘de zorgsector’ kennelijk niet.
   Belangen divergeren, professionele opvattingen over zorg-op-niveau en een gelijk (financieel) speelveld lopen uiteen.
   Toch kan geen enkele zorgverlener (trouwens ook geen enkele vakbond) zijn ogen sluiten voor deze anomalie in het principeakkoord.
   Het siert de heren Van den Berg en Jongstra dat zij vóór het goedkeuren en algemeen verbindend verklaren van de CAO hierover hun zorgen uiten en oproepen tot correctie.
   Stilzwijgen zou pas getuigen van onverantwoordelijkheid.
   Dit perverse trekje uit de concept-CAO moet weg: dat is in het belang van de zorgverleners, van de werknemers en van de cliënten.
   Liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

  5. Ik snap dit bericht niet. Sluit mij dan ook bij de vorige reacties aan.
   Beide heren hebben toch meegedaan aan de CAO onderhandelingen vanuit het werkgeverskamp. heeft u dit dan niet kunnen voorkomen. Of komt het u misschien wel heel goed uit en kunt u uw komende reorganisatie en gedwongen ontslagen op de CAO afspraken afschuiven.

  6. Bijzonder dit bericht. Er is een onderhandelaarsakkoord met de vakbonden maar de werkgevers trekken aan de alarmbel? Hoezo onderhandelen, hoezo akkoord? Paradoxaal dit bericht. Waarom komen werkgevers dan niet overeen om de CAO voor Thuiszorg los van V&V te halen: ‘back tot the future (2008!)’

  7. Mooie blog. Deze ontwikkeling doet zich voor in meerdere sectoren, en de spelers van dit spel zijn zich heel bewust van de uitwerking van de afspraken.
   Zij redeneren echter anders. Werkervaring leidt tot hogere productiviteit waardoor ervaren krachten niet meer kosten per behandeling dan jongere onervaren krachten.
   Die redenering gaat echter niet op wanneer de extra kwaliteit van ervaren medewerkers niet wordt beloond. Ik kan mij daarom goed vinden in de conclusie van de schrijvers.
   De overheid gaat echter niets doen, want ‘de overheid’ bestaat niet. Van Rijn wil de kosten drukken en heeft minder op met de consequenties voor de arbeidsmarkt, of zoals Schippers het stelde: ‘de zorg is geen werkgelegenheidsproject’. Pas als Asscher van sociale zaken druk uitoefent kan er iets gebeuren. Dat is echter onwaarschijnlijk.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.