Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opinie: De veelbelovende mogelijkheden van AI-ontwikkelingen

Onlangs las Johan Augustijn een artikel in Zorgvisie waarin werd beschreven hoe AI artsen kan ondersteunen bij het voorbereiden van spreekuren. Dit is volgens hem slechts één voorbeeld van hoe AI de gezondheidszorg kan transformeren. "Het is cruciaal om alles aan te grijpen wat de zorg efficiënter kan maken, zodat we meer kunnen doen met hetzelfde aantal mensen. De ontwikkelingen in AI bieden hiervoor veelbelovende mogelijkheden."
Johan Augustijn, manager Business Healthcare bij Ortec

AI, oftewel artificiële intelligentie, is een verzamelnaam voor algoritmes en methoden die taken uitvoeren waarvoor eerder menselijke intelligentie nodig werd geacht. Het verwijst naar systemen die intelligent gedrag vertonen door hun omgeving te analyseren en zelfstandig acties te ondernemen om specifieke doelen te bereiken. Denk hierbij aan het herkennen van patronen in gegevens of het nemen van beslissingen op basis van complexe data-analyses.

AI in de gezondheidszorg: toepassingen van nu

Hoewel AI al meer dan 50 jaar bestaat, zien we nu een enorme versnelling in de ontwikkeling en toepassing ervan, met name in de zorg. Enkele opvallende toepassingen zijn:

  • Diagnostiek en behandeling: AI-systemen kunnen medische beelden analyseren, zoals röntgenfoto’s en MRI-scans, en aandoeningen detecteren met een nauwkeurigheid die vergelijkbaar of zelfs beter is dan die van menselijke artsen. Voorbeelden zijn AI-algoritmes die melanomen op huidbeelden herkennen of longkanker opsporen op CT-scans;
  • Persoonlijke gezondheidszorg: door patiëntgegevens en medische literatuur te analyseren, kan AI helpen bij het creëren van gepersonaliseerde behandelplannen. Dit leidt tot betere behandelresultaten en minder bijwerkingen;
  • Operatieassistentie: robotische chirurgie, ondersteund door AI, verbetert de precisie van chirurgische ingrepen, wat resulteert in minder complicaties en een sneller herstel voor patiënten;
  • Administratieve Taken: AI kan routinematige administratieve taken automatiseren, zoals het plannen van afspraken, het bijhouden van medische dossiers en het verwerken van verzekeringsclaims. Dit geeft zorgverleners meer tijd voor directe patiëntenzorg.

AI en roosterplanning

Een fascinerend voorbeeld van AI in de zorg is het gebruik van AI voor roosterplanning. Roosterplanning is een complex probleem vanwege het enorme aantal mogelijke combinaties. Op deze punten maakt AI het verschil:

  • Efficiëntie: door het toepassen van AI kunnen roosters efficiënter worden gemaakt, vaak tot 3 procent efficiënter dan handmatige methoden. Dit lijkt misschien gering, maar in een grote zorginstelling kan dit een significante besparing in tijd en kosten betekenen;
  • Regelnaleving: AI-systemen zorgen ervoor dat roosters voldoen aan arbeidswetten (ATW) en cao-regels, waardoor juridische complicaties worden voorkomen;
  • Medewerkerstevredenheid: AI kan rekening houden met de voorkeuren en wensen van medewerkers, wat bijdraagt aan hogere tevredenheid en minder ziekteverzuim;
  • Tijdwinst: automatisering van roosterplanning bespaart tijd voor planners, die zich kunnen richten op andere taken.

Een blik op de complexiteit van roosterplanning toont dit duidelijk aan. Het aantal mogelijke roosters groeit exponentieel met het aantal medewerkers en dagen. Bijvoorbeeld, bij vier medewerkers en één dag- en nachtdienst zijn er al 12 mogelijkheden. Bij acht medewerkers en zeven dagen zijn er meer dan 37 triljoen mogelijkheden!

Conclusie

AI biedt talloze mogelijkheden om de gezondheidszorg te verbeteren, van diagnostiek en behandeling tot administratieve processen en roosterplanning. Hoewel acceptatie en implementatie soms een uitdaging kunnen zijn, zijn de potentiële voordelen enorm. Door de juiste AI-oplossingen in te zetten, kunnen we de zorg niet alleen efficiënter maken, maar ook beter afgestemd op de behoeften van zowel patiënten als zorgverleners. Het is tijd om serieus naar deze innovatieve oplossingen te kijken en ze breed te implementeren in de zorgsector.

De toekomst van de gezondheidszorg is nu, en AI speelt daarin een cruciale rol. Laten we deze kans grijpen om de zorg van morgen al vandaag te verbeteren.

Door Johan Augustijn, manager Business Healthcare bij Ortec

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.