Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oververhitting AWZB simpel oplosbaar

Redactie Zorgvisie
Het grote probleem van deze zomer - de letterlijke oververhitting in de AWBZ-zorg - valt voor tien miljoen euro te verhelpen. Zo houdt staatssecretaris Ross-Van Dorp nog 187 miljoen over voor de oplossing van minder prangende knelpunten .

De dood van drie ouderen in verpleeghuis De Geinsche Hof in Nieuwegein, onder meer door gebrek aan koeling, staat niet op zich, beweert de koepel van verpleeghuisartsen en sociaal geriaters, de NVVA. Al jarenlang sterven ouderen onnodig aan de gevolgen van hoge temperaturen. Verpleeghuizen doen te weinig om de hitte te bestrijden. De artsenvereniging noemt de situatie ’schrijnend ’.

Voor hittewerende maatregelen hebben verpleeghuizen volgens de artsen geen geld. Daarom stel ik de volgende oplossing voor. Doe een greep in de knelpuntenpot van staatssecretaris Ross-Van Dorp. Schaf voor zo’n 500 euro per stuk ten minste twintigduizend airco’s aan. Resultaat: even zovele levensreddende, gekoelde kamers. Kosten: tien miljoen euro. Blijft over in de knelpuntenpot: 187 miljoen. Met andere woorden: er is ook geld genoeg voor dertigduizend airco’s. Probleem opgelost.

Door: Ruud Koolen

Ruud goed idee als het dan ook nog collectief wordt ingekocht kunnen ze korting krijgen.

Jan Troost maandag 14 augustus 2006

Deze discussie gaat voor bij aan de eerste fase van een opkomend probleem n.l. bij de bouw denken onze knappe hoofden n.l. niet aan de mens maar aan geld. Immers er zijn in te bouwen verwarmings en luchtcirculatie systemen die zomers de funktie een arco hebben en in de winter van een verwarming, zelfs nog stofvrij ook. Het zit dus meer in de geld denktrant dan aan de middelen en systemen die ter beschikking staan.

b.m.werring dinsdag 08 augustus 2006

Als u met minder pragende knelpunten het niet kunnen leveren van zorg en dagbehandeling aan ouderen met een geldige indicatie bedoelt?

Wilfred Juurlink woensdag 02 augustus 2006

Deze “oplossing” lokt een ethische discussie uit die beter niet op internet gevoerd moet worden!

Astrid Hendriks woensdag 02 augustus 2006

De kosten zijn natuurlijk wel iets hoger door het stijgende energieverbruik. Desalniettemin een logische oplossing.

Evelien dinsdag 01 augustus 2006

Het lijkt een mooie oplossing, maar dat is schijn. Dergelijke mobiele airco’s doen niet meer dan het verplaatsen van de warmte, met gebruik van een flinke hoeveelheid energie (stroom). Bovendien moet die energie betaald worden, dus met een eenmalige greep in Ross’ noodkas zijn we er niet. Kernvraag blijft of uitgaven voor deze voorzieningen als investering of exploitatie worden gezien. In het eerste geval betalen we – nu nog althans – uit de algemene middelen, in het laatste geval betalen de cliënten of hun verzekeraar. Het lijkt wel wat op de fiscalisering van de aow: betalen we daar samen aan of laten we de oudjes zelf betalen?

Tjark Reininga dinsdag 01 augustus 2006

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.