Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Panta rhei

Alles is in beweging, niets staat stil. Met Pantha rhei (πάντα ῥεῖ) bedoelde de Griekse filosoof Herakleitos dat alles in deze wereld aldoor in verandering is: "Men kan niet tweemaal in dezelfde rivier stappen, want het is steeds weer vers water dat u tegemoet stroomt." Het lijkt Nederlandse gezondheidszorg anno 2006 wel.

De zorgverzekering is onlangs gewijzigd. De tarieven- en de bouwwetgeving zijn herzien. De gezondheidszorg schuifelt in de richting van marktwerking. De nakende opheffing dan wel grondige wijziging van de gemoderniseerde AWBZ laten we nog even buiten beschouwing. Om over drieletterwoorden als CIZ, WMO, WMG of DBC maar te zwijgen.

Alles is in beweging. Bestuurders, maar zeker ook leden van de raden van toezicht, zoeken naar houvast in het perpetuum mobile waarin zij terecht zijn gekomen. Hoe om te gaan met nieuwe verhoudingen, taken en verantwoordelijkheden? Hoe biedt u onbekende risico’s het hoofd? Hoe voorkomt u dat u wordt meegesleurd door een verraderlijke stroomversnelling? Bij welke uitstekende rotspunten zoekt u houvast? Over deze kwesties heeft ZorgVisie in samenwerking met het ministerie van VWS een drietrapsraket afgevuurd: een toezichtspecial, het congres Goed Bestuur en Ondernemerschap op 22 mei, bezocht door zo’n 450 personen, voornamelijk leden van raden van toezicht. En de bundel Naar stimulerend en slim toezicht onder redactie van Pauline Meurs en Theo Schraven; in het doolhof waarin ze zijn beland kan die voor toezichthouders dienen als draad van Ariadne.

De kop van het eerste bericht over de bijeenkomst luidde: “Hoogervorst ‘Toezichthouders moeten elkaar controleren’” Daarmee heeft hij de aanzet gegeven voor een discussie over onderlinge visitaties door raden van toezicht, waarover we in de nieuwsbrief van deze week nader berichten. Voor het geval u het congres niet hebt bezocht: een verslag en de inleidingen van minister Hans Hoogervorst, Pauline Meurs, Ad Scheepbouwer, Frank de Grave en Morris Tabaksblat treft u evenals de paneldiscussie met Andrée van Es aan op www.zorgvisie.nl, onze geheel vernieuwde website. Herakleitos indachtig nu ook met bewegende beelden.

Door: Ruud Koolen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.