Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Plastic hamer

Berend de Vries heeft al meer dan 20 jaar ervaring met ict in de zorg. Sinds 2009 is hij Managing Partner van Comfort-IA. Hij richt zich op informatiseringsbeleid en informatiebeveiliging voor zorginstellingen en gemeentelijke instanties. Zijn blogs voor Zorgvisie schrijft hij meestal samen met zijn collega Jaap van der Wel.
Voor de grote bedrijfsapplicatie, in de zorg ZIS, XIS, KIS of Praktijk-Informatie-Systeem genoemd, zijn applicatiebeheerders aangesteld. Maar waar is de beheerder voor al die andere applicaties die in uw instelling worden gebruikt, vraagt Berend de Vries zich af.
Berend de Vries

‘Jouw job hier is het inslaan van spijkers. Veel spijkers. En daar hebben we de beste gereedschappen voor uitgezocht met onze vaste leverancier. Hier is je plastic hamer. Aan de slag!’
Dit kent u. De geautomatiseerde kantooromgeving die de ict-afdeling van uw instelling u aanreikt op uw gestandaardiseerde werkplek voelt als een plastic hamer. Alles werkt maar u bent er niet blij mee want u weet dat er prettigere, mooiere, efficiëntere en slimmere programmatuur is. Deze bent u van uw thuiswerkplek gewend. Thuis loopt u voor op de instelling.

Meedenkend systeem

Thuis heeft u een modern besturingssysteem, zoals Windows 10, Windows 365 of MacOS 10.14. Het systeem blijft up-to-date doordat het automatisch wordt bijgewerkt. U kunt ermee lezen en schrijven en het systeem denkt met u mee. Op uw werk moet u aan de slag met een besturingssysteem dat minstens 8 jaar oud is en dat draait binnen een Citrix-omgeving, met al het snelheidsverlies en rariteiten die daarbij horen.
Thuis gebruikt u voor van alles een moderne spreadsheet, met slimme kleurtjes, deelt die met anderen via een cloud en integreert de data met e-mails, agenda en teksten. Op uw werk ondersteunt de spreadsheet maar drie kleurtjes per cel, begrijpt u niets van hoe met anderen te delen en is de integratie beperkt tot copy-paste of een screenshot.

Managementregels

Medewerkers zijn heel vaak ontevreden over de werkomgeving die de ict-afdeling hen voorschotelt. De ict-afdeling kan echter weinig anders. Deze afdeling moet zich houden aan de regels die het management stelt, zoals een beperkt budget, privacy- en beveiligingsregels, prioriteiten in tijdsbesteding en soms aan idiote ideeën.
Een van deze idiote ideeën is dat een gestandaardiseerde werkplek goedkoper en efficiënter is. Gezien de enorme hoeveelheid menskracht die gaat zitten in het standaardiseren en de prijs voor de programmatuur die dit mogelijk moet maken, gecombineerd met het tijdverlies van alle ontevreden medewerkers die met achterhaalde programmatuur moet werken is dit echt onzin.
Daarbij komt dat de ict-afdeling niet voldoende op de hoogte kan zijn van de wensen en eisen die op de werkvloer gelden. De medewerkers op de werkvloer kunnen, of mogen, die meestal ook niet formuleren en hun baas al helemaal niet.

Applicatiebeheerder

Voor de grote bedrijfsapplicatie, in de zorg ZIS, XIS, KIS of Praktijk-Informatie-Systeem genoemd, zijn applicatiebeheerders aangesteld. Deze snappen alles van de applicatie, van het werk, praten met de werkvloer en zorgen voor een optimaal gebruik van het informatiesysteem en de medewerkers. Deze medewerkers zijn hun salaris dubbel en dwars waard want zij zorgen ervoor dat de instellingsapplicatie echt werkt.
Waar is de beheerder van al die andere applicaties? Heeft uw instelling applicatiebeheerders voor de kantooromgeving, de emailfaciliteit, de spreadsheets, de inrichting van de werkplek, kortom datgene waar iedereen dagelijks mee werkt?

Het wordt tijd dat we de ict een volwassen plaats geven in de instelling. U moet geen spijkers hoeven inslaan met een plastic hamer maar met de beste hamer die we kunnen vinden. Dat vereist een heel andere benadering van de geautomatiseerde werkplek, van de ict-afdeling, van het management en vooral een ander kennisniveau van de hele instelling. De ict-faciliteiten zijn buiten de instelling heel veel verder, in de zorg lopen we onacceptabel achter.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.