Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Redactioneel: Kuipers zal een brede blik nodig hebben

Simon is hoofdredacteur en uitgever van de merken Skipr en Zorgvisie. Daarnaast geeft hij bij Bohn Stafleu van Loghum ook managementboeken voor de zorg uit en is hij dagvoorzitter en presentator van webinars.
De formatie zit erop. Het kabinet is gevormd en op VWS zijn de drie musketiers, zoals Hugo, Paul en destijds Bruno bij aanvang genoemd werden, vervangen door Ernst, Conny, Maarten en de rest. Een vernieuwing op VWS die midden in de omikrongolf gestalte kreeg. Bij het ter perse gaan van het eerste Zorgvisie magazine van dit jaar liggen de voornaamste punten van aandacht op de korte termijn. De eerste persconferentie van minister Kuipers moet dan nog komen.
Simon Broersma
Simon Broersma, hoofdredacteur Zorgvisie. Foto: Paul Tolenaar
Toch zijn er al veranderingen te bemerken. Meer aandacht voor samenwerking, preventie en een bredere blik dan puur de epidemiologische lijkt te ontstaan. Ik ben benieuwd of de nieuwe bewindslieden, van wie de ministers natuurlijk inhoudelijke kennis van de zorg hebben, een duurzame aanpak van de coronacrisis en de andere uitdagingen in de zorg gaan vinden.
Want die andere uitdagingen moeten natuurlijk ook aangepakt. In het magazine is bijvoorbeeld een evaluatie van vijftien jaar marktwerking te vinden. Dit heeft voor de betaalbaarheid en doelmatigheid van de zorg veel goeds opgeleverd, maar ook een ware Bermudadriehoek van de zorg: administratieve druk, dure derdelijnszorg en onvoldoende organisatie voor mensen met meerdere aandoeningen. Voor alle drie moet een oplossing gevonden worden. Gelukkig heeft Kuipers in zijn vorige baan met al deze problemen te maken gehad. Wie weet kan hij die ervaringen gebruiken voor een oplossing. Een ding is zeker, hij zal een brede blik nodig hebben.
Wellicht komt hij dan uit bij Alex Jadad, de Colombiaans-Canadese arts en professionele soulmate van Machteld Huber. Hij was in november 2021 in Nederland ter ere van de tiende verjaardag van Hubers positieve gezondheid, een definitie waar zij samen in 2009 de basis voor legden. Zorgvisie sprak hem over trusted networks, een bewezen vorm van netwerkzorg die zowel kwalitatief als financieel een groot succes is in Colombia. En dat met een fundamenteel andere kijk op gezondheid.

Het is exact wat we in Nederland ook nodig hebben. Een andere kijk op gezondheid, een andere kijk op ouder worden, een andere kijk op zorg. Alleen op die manier is de zorg ook over twintig jaar nog betaalbaar en uitvoerbaar. Ik hoop dat de nieuwe kopstukken van VWS daarmee aan de slag gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.