Stel een maximum aan zorgkosten per chronisch zieke

Van een echtpaar heeft een van beide een chronische aandoening. Samen hebben zij een modaal inkomen van 27.250 euro. Dan zijn de door henzelf betaalde zorgkosten over de periode 2011-2016 gemiddeld gestegen van 3.234 naar 7.364 euro.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Guus-Schrijvers300.jpg

Dit nieuws bracht het Nibud dit weekeinde naar buiten. Het instituut onderzocht die zorgkosten op verzoek van Ieder(in), de koepel van organisaties voor gehandicapten. Dit nieuws roept drie vragen op: 1. Hoe kon dit gebeuren? 2. Hoe is te voorkomen dat dit weer gebeurt? 3. Wat is op lange termijn nodig? Hieronder beantwoord ik deze drie vragen.

Beleid per wet creëert mist
De afgelopen jaren maakten regering, parlement, zorgverzekeraars en gemeenten beleid per wet. Voor de Zorgverzekeringswet met haar wijkverpleegkundigen, de Wet langdurige zorg (Wlz)en haar toegangsregulering en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en haar wijkzorg gingen nieuwe regels en

4
133

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. Aub de hoge zorgkosten verlagen, is niet te betalen.
    En als je wat meer inkomen hebt, betaal je voor elke euro die je bruto verdient 15 cent. Wij betalen bijna 700 euro per periode, alleen over ons inkomen, niet over box 3 want dat hebben wij niet. En voor 2017 wordt dat bijna 600 euro.. maja, dat is nog eventjes maar, moet stoppen met de zorgbegeleiding, gaan er anders echt financieel en psychisch aan onderdoor.

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Siska en Glimbots,
    Jullie maken je terecht zorgen. Enige jaren geleden was het nog ondenkbaar dat honderdduizenden Nederlanders niet meer naar de dokter gaan omdat ze toch het eigen risico voor de medicatie niet kunnen betalen.
    Chronisch zieken hebben te maken met een enorme stapeling van kosten terwijl de aftrekposten in snel tempo werden weggewerkt. Tel daar de hogere huren bij op en dan is wel duidelijk dat het geld nou niet bepaald bij de zwakkeren in de samenleving terechtkomt. Integendeel.

  4. Wat een omslachtig voorstel. Waarom gewoon eigen bijdragen en eigen risico niet afschaffen voor alle chronische zieken en gehandicapten met een (gezamenlijk) inkomen onder de 50.000 euro en daarna tor bijvoorbeeld 100.000 en inkomensafhankelijke bijdrage vragen? Het is eigenlijk bizar dat de belangenbehartigers daar in 2011 niet meteen om hebben gevraagd. Van deze groep is nl allang bekend dat het zorggebruik niet onnodig is en helaas ook niet beperkt kan worden. Precies de reden dat deze vormen van eigen betalingen bestaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.