Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Teamwork en veiligheid in ruimtevaart en gezondheidszorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Dave Williams is twee keer mee geweest als astronaut met de Space Shuttle. Hij heeft 17 uur en 47 minuten in de ruimte gewandeld. ‘Als je daarbij een fout maakt, kunnen de gevolgen fataal zijn’, vertelt Williams, een van de keynote-sprekers op het International Forum on Quality & Safety in Healthcare, eind april in Parijs. Logisch dat astronauten, net als dokters, een obsessie hebben met veiligheid en falen.
Teamwork en veiligheid in ruimtevaart en gezondheidszorg

Maar Williams, ook arts en nu ziekenhuisdirecteur, ziet een verschil tussen de ruimtevaart en de gezondheidszorg. ‘Als astronauten fouten maken, onderzoeken ze tot op de bodem wat er fout is gegaan om herhaling te voorkomen. Artsen zijn uit angst voor reputatieschade niet open over fouten. Daardoor ontnemen zij zichzelf en hun collega’s de mogelijkheid om te leren van fouten. Dat is geen cultuur van veiligheid.’

Teamwork

Naast openheid over fouten is teamwork een cruciaal element voor veilige zorg. Williams vertelt over een gezagvoerder van de Space Shuttle die tegen zijn collega’s zegt dat als ze iets zien dat hun doet twijfelen over de veiligheid dat direct te zeggen. ‘Just speak up.’ Zouden chirurgen in operatiekamers ook een sfeer creëren waarin verpleegkundigen en artsen in opleiding zich veilig voelen om aan de noodrem te trekken als ze zien dat er iets niet klopt? Helaas komt het nog steeds voor dat chirurgen zich gedragen als prima donna’s, die zich te goed voelen om de checklists te volgen en collega’s negeren die hen daarop wijzen. Soms met fatale gevolgen.

Gebrek aan teamwork

In het ziekenhuis in Boxmeer wil een meerderheid van de medisch specialisten niet meer samenwerken met twee chirurgen. Niet omdat ze niet kunnen opereren. Volgens een voorlichter van het ziekenhuis draait het conflict puur om een gebrekkige samenwerking. Gebrek aan teamwork. Dat kan dodelijk zijn. Het is terecht dat het ziekenhuisbestuur dat onacceptabel vindt en de chirurgen heeft geschorst. Het scheidsgerecht heeft het ziekenhuis echter teruggefloten. Wiens belang dient het daarmee? De patiënten of de chirurgen? We weten het niet, want het scheidsgerecht geeft nog geen openheid over zijn afwegingen. Hopelijk doet het dat zo snel mogelijk. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer

Chirurgen Maasziekenhuis Pantein weer aan het werk

Twee chirurgen Maasziekenhuis Pantein op non-actief

1 REACTIE

  1. Het scheidsgerecht dient geen belangen. Dat is niet haar taak. Het toets de voorliggende zaak aan een set van principes. Het gaat daarbij niet om de uitkomst van het proces, maar om de vraag of de principes goed zijn gehanteerd. En goed scheidsgerecht is als een moeder die haar zoon aangeeft omdat hij gezocht wordt voor moord, ook al weet ze dat hij geen misdaad heeft begaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.