Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Technocratisch

De zorg voor chronisch zieken is complex. Wie neemt de diagnostiek, de controles en de begeleiding voor zijn rekening: de huisarts, de nurse practitioner, de medisch specialist? Hoe voorkom je dat patiënten van het kastje naar de muur sloffen? En wie is verantwoordelijk?
Technocratisch

Dergelijke vragen hoopt minister Klink op te lossen door aan de bekostiging te sleutelen. Hij wil in 2010 keten-dbc’s invoeren voor patiënten met chronische longziekten (COPD), diabetes, hartfalen en cardiovasculaire risico’s. Zorgverzekeraars betalen per patiënt één bedrag voor alle zorg die nodig is volgens de behandelrichtlijnen. De huisartsen vinden dit geen goed idee. Zij zien hierin een bedreiging voor de spilfunctie van de huisarts en vrezen voor toename van bureaucratie. Die angst is niet onbegrijpelijk. Klink stelt namelijk voor degene die de zorg rondom een patiënt regisseert – doorgaans de huisarts – te bombarderen tot hoofdcontractant.

Zo’n hoofdcontractant gaat de zorg in een van de vier genoemde ketens in een dorp of buurt coördineren. De zorgverzekeraar kiest daarbij degene die een redelijke prijs vraagt en het hoogst scoort op “nader af te spreken prestatie-indicatoren”. Zo moet de indicator ‘aantal verwijzingen naar de tweede lijn’ voorkomen dat huisartsen uit gierigheid verzuimen consulten bij de specialist aan te vragen. De huisarts moet ervoor zorgen dat ook de andere ketenpartners de juiste prestaties leveren. Klink noemt zijn plan ‘De patiënt centraal door omslag naar functionele bekostiging’.

De vraag is of de patiënt echt beter wordt van deze technocratische vondst. De minister zegt niet te willen dat mensen bij hun huisarts weg moeten, maar dat is de logische consequentie van zijn beleid. Concurrentie tussen huisartsen betekent dat er ook dokters buiten de boot vallen. Een longpatiënt wiens huisarts geen contract heeft bij zijn zorgverzekeraar, moet op zoek naar een dokter die wél hoofdcontractant is van COPD-ketenzorg. Dat is vervelend als je al twintig jaar met het hele gezin bij dezelfde huisarts komt. Als Klink de patiënt echt centraal wil stellen, moet hij zijn plan toch nog eens kritisch bekijken.

Lees ook:

Weblog Krista Kroon

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat ontzettend dom, ik wist niet dat zo’n domheid nog bestond. Van welke ambtenaren, achter de minister komt deze vinding, dit plan? Jonge ambitieuze gezonde plannetjesmakers zonder inzicht en zonder ervaring in de gezondheidszorg en wat het gaat betekenen voor mensen die er afhankelijk van zijn en minister Klink ? Laat hem nog eens nadenken en vooral ook over het woordje bureaucratie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.