Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Vaarwel marktwerking

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Betekent de val van het kabinet het einde van de marktwerking? Tot twee weken geleden hoefde minister Klink, zich gesteund wetend door de NZa, zich geen zorgen te maken.
Vaarwel marktwerking

Zelf rekende hij erop dat de Tweede Kamer in april akkoord zou gaan met zijn plan voor prestatiebekostiging. Zijn doel: meer financiële verantwoordelijkheid bij de zorginstellingen leggen door het vrijgeven van prijzen, met als gevolg meer concurrentie. Hij noemde het ‘de tweede revolutie in de zorg’. Nu is alles anders.

‘Controversiële onderwerpen’

Deze week komen de Vaste Kamercommissies bij elkaar om te debatteren over de ‘controversiële onderwerpen’. Volgende week beslist de Kamer in een plenair debat welke onderwerpen definitief worden doorgeschoven naar het volgende kabinet. De kans dat uitbreiding van het vrije prijssegment naar vijftig procent, dus verdergaande marktwerking op dit lijstje komt te staan, is niet gering.

74 Zetels

De PvdA profileert zich op links. Dat loont, want de partij stijgt sinds de val van het kabinet in de peilingen. Wouter Bos heeft al laten weten meer marktwerking onnodig en onverantwoord te vinden. Daarmee schaart hij zich aan de zijde van SP en GroenLinks. Samen beschikken die drie partijen nu over 74 zetels in het parlement. Nog net niet genoeg om Klinks plannen volgende week uit te stellen, maar er kunnen stemmen bij komen.

Extra stemmen

De Partij voor de Dieren (2 zetels) wil meer geld naar de werkvloer en minder naar het management, maar spreekt zich in haar programma niet uit over marktwerking. D66 (3 zetels) is voor een ‘beperkte’ marktwerking in de zorg. Blijft de vraag tot hoe ver de partij wil gaan. De marktpessimisten zouden wel eens steun kunnen krijgen uit onverwachte hoek. Want hoewel de PVV (9 zetels) drastisch wil bezuinigen op de overheid, vooral op ‘linkse hobby’s’ als kunst en cultuur, wil Wilders er in de zorg juist een miljard bij. Luister hoe de partij onophoudelijk ageert tegen zichzelf verrijkende zorgbobo’s, bijbanen sprokkelende toezichthouders en uitkleding van de ouderenzorg en je zou warempel denken dat je met de SP te maken had.

Doorstart

Om niet roemloos op het slagveld ten onder te gaan, mag Klink hopen op een doorstart in ‘Balkenende-V’. Het zou zomaar kunnen.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Marktwerking in de nonprofit-sector zal nooit gaan werken. De ‘klant’ (zeg: cliënt of patiënt) is geen partij die op basis van het beste produkt zijn keuze maakt. Als er ergens ‘marktwerking’ is in de gezondheidszorg, dan zijn het wel de maatschappen van specialisten …. en we zien wat daar – als het om kostenposten gaat – van terecht komt.

  3. De beperkte marktwerking, waar D66 voor is lijkt inmiddels wel gerealiseerd. Daarom zou D66 goed met de andere linkse partijen mee kunnen gaan in het controversieel verklaren van verdere marktwerking in de zorg. Ik ben blij dat Bos zich zo duidelijk heeft uitgesproken. Op andere terreinen (openbaar vervoer, energie)zijn we veel te ver doorgeschoten wat marktwerking betreft. Laten we met de zorg op tijd tot inkeer komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.