Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verdelen van de armoede

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Gemeenten gaan straks aan de keukentafel bij de mensen thuis indicaties aanpassen aan de “specifieke omstandigheden van de Wmo-cliënt”. Dat houdt in dat mensen wel een zorgindicatie voor een bepaald aantal uren kunnen hebben, maar dat de persoonlijke omstandigheden leidend zijn bij de invulling van de indicatie.
Verdelen van de armoede

Mensen met een stevig sociaal netwerk zullen minder zorguren ontvangen en mensen met een flinke spaarrekening zullen huishoudelijke verzorging zelf moeten betalen. Zo staat het in de nieuwe modelverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Op deze manier wordt weer eens duidelijk gemaakt wat het betekent als AWBZ-zorg wordt overgeheveld naar de gemeenten en verandert in een voorziening voor de financieel zwakken in de samenleving. Het maakt ook duidelijk wat ouderen en gehandicapten te wachten staat als de functies dagbesteding en begeleiding uit de AWBZ worden gehaald. Want die functies vallen straks natuurlijk ook onder het nieuwe indicatieregime.

Scherper kiezen

De maatregel is wel begrijpelijk nu gemeenten onder druk van de opgelegde bezuinigingen scherper moeten kiezen. Een groeiend aantal vermogende ouderen moet meebetalen aan de eigen zorgkosten. Daar is weinig tegenin te brengen omdat de vermogende ouderen van nu volop geprofiteerd hebben van de welvaartsgroei van de afgelopen decennia. Aangezien gehandicapten over het algemeen een slechte inkomenssituatie hebben, lijken zij voor de modelverordening niet zo te hoeven vrezen.

Invulling indicatie

Tot zover de papieren werkelijkheid. Want als jaar in jaar uit op de ‘gemeentelijke AWBZ’ wordt bezuinigd, wordt indiceren straks niets anders dan het verdelen van de armoede. Revolutionair is de modelverordening niet. In veel zorginstellingen ontvangen cliënten niet het aantal uren waarvoor ze zijn geïndiceerd. Verpleegkundigen en verzorgenden maken zelf keuzes afhankelijk van de zorgbehoefte op dat moment. Wat daar echter anders is, is dat een zorgprofessional achteraf de beslissing neemt over de invulling van de indicatie. De gemeenten durven die aanpak niet over te nemen. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees meer:

Weblog Eric Bassant

2 REACTIES

  1. Oude wijn in nieuwe zakken, deden we vroeger ook al onder de ABW/Trm.Nederlanders beseffen niet hoe riant ze erbij ziten, in Belgie dragen de kinderen nog bij tbv hun ouders in het bejaardentehuis.
    Ze hebben van oorsprong hetzelfde Burgerlijkwetboek.

  2. Lees alle reacties
  3. de uitwerking moet ook zijn dat zorgverleners naar hetzelfde loket kunnen wanneer zij vinden dat de geindiceerde zorg onvoldoende blijkt. Ik vind het plan verder toekomst gericht, onze kinderen kunnen dit straks allemaal niet meer opbrengen (maar ook geen zorg verlenen aan hun ouders omdat ze hard moeten werken)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.