Verwarring over de ggz

De afgelopen week werd bericht over een toenemend aantal contacten van de politie met verwarde personen. Eerder werd gemeld dat het aantal intramurale plaatsen in de geestelijke gezondheidszorg afneemt. Heeft het een met het ander te maken?
Verwarring over de ggz
Foto: Trimbos

Aanleiding voor de berichtgeving waren politieregistraties die laten zien dat het aantal incidenten met verwarde mensen tussen 2011 en 2013 met 14 procent per jaar is toegenomen. Dat is een serieus signaal, maar waarvan precies? Van toenemende problemen met verwarde personen? Van een trend om in voorkomende gevallen steeds vaker de politie in te schakelen? Of van een betere registratie? En om wie gaat het precies? In de politieregistratie wordt de formulering ‘verwarde of overspannen personen’ gehanteerd. Zijn dat allemaal ex-ggz-cliënten – in overgrote meerderheid trouwens niet-verward – of mensen die een psychose doormaken – in doorsnee juist vaker dan

2
251

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.