Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voortslepende onduidelijkheid

Johan Paul
We waren er zo dichtbij. De komende zomer zou het ministerie van VWS dan eindelijk met een standpunt over de bekostiging van vastgoed in de care komen. Maar ja, toen viel het kabinet.
Voortslepende onduidelijkheid

De Nederlandse Zorgautoriteit kwam desondanks met haar advies. Helaas stond hierin geen definitief standpunt over de Normatieve Huisvestingscomponent. Wederom geen tarieven en geen duidelijkheid over een overgangsregime. Ondertussen modderen we verder.

Dreigend knelpunt

Wat te verwachten van een nieuw kabinet? De huidige politieke verhoudingen geven niet al te veel houvast. De marktwerking – en met name de mogelijkheid voor winstuitkering van zorginstellingen – dreigt een knelpunt te worden. Dit hoeft echter geen groot probleem te zijn. Als eerst integrale tarieven worden ingevoerd, kan daarna worden gekeken naar de marktmechanismen in de zorg.

Generieke oplossing

De NZa geeft ondertussen in haar advies de voorkeur aan een generieke oplossing van de kapitaallasten. Wat mij betreft terecht. Een individuele behandeling van instellingen is gewoonweg te ingewikkeld en te duur. De gekozen richting zal echter wel ingrijpende gevolgen hebben voor individuele instellingen, vooral als zij recentelijk hun hele gebouwenbestand hebben vernieuwd.

Geen hoopgevende signalen

De signalen uit de ziekenhuissector zijn niet hoopgevend. Individuele problemen kunnen vanwege Europese regels niet door de staat worden opgelost. Dit zou ongeoorloofde staatssteun zijn. Het is dus zaak om van te voren tot een zekere verevening te komen. De Europese uitspraken op dit punt gooien mijns inziens roet in het eten van NZa’s voorkeursscenario.

Haast maken

Een lichtpuntje voor de sector is dat het huidige bekostigingssysteem naar alle waarschijnlijkheid nog wel even blijft voortbestaan. Het ministerie zit ondertussen met het probleem dat ze het oude systeem heeft afgeschaft zonder het nieuwe systeem technisch te hebben uitgewerkt. Het heeft dus haast om de huidige openeindfinanciering op te lossen.

O ja, en dan zijn er natuurlijk nog de aangekondigde bezuinigingen. Ondertussen modderen we lekker verder… (Johan Paul, Coresta Healthcare)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.