Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Waterbed

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
“Het pgb zal ook in de toekomst door de VVD worden gekoesterd.” "Het pgb is - wat de VVD-fractie betreft - niet meer weg te denken." Twee citaten uit het VVD-rapport Dichtbij betere zorg uit 2008. Auteurs: de toenmalige VVD-woordvoerders zorg Edith Schippers en Anouchka van Miltenburg.
Waterbed

Het was geen wonder dat juist zij in de bres sprongen voor het pgb. De persoonsvolgende bekostiging komt immers uit de koker van de VVD. Erica Terpstra stond in de jaren negentig aan de wieg van het instrument dat mensen de vrijheid geeft om de eigen regie te voeren over hun leven.

Paal en perk

Het kabinet bespreekt vandaag op woensdag 1 juni een plan dat paal en perk moet stellen aan de explosieve groei van het pgb. Eén optie zou zijn om de regeling alleen nog toegankelijk te maken voor mensen met een AWBZ-indicatie voor verblijf. Dat betekent dat er nog maar circa 13.000 van de ruim 130.000 pgb-houders overblijven. Dat raakt een grote groep kwetsbare ouderen, gehandicapten en ggz-cliënten diep in hun bestaan. Door de hulp bij het opstaan, aankleden en eten, slagen zij erin zelfstandig te blijven leven. Hulp op tijdstippen en met een frequentie die reguliere zorgaanbieders vaak niet kunnen leveren. Als ze hun pgb verliezen, raken ze hun baan kwijt of rest niets anders dan opname in een instelling.

Kosten komen elders terug

Is dat echt doelmatig? Oud-CDA-minister Maria van der Hoeven, nu voorzitter van Alzheimer Nederland, betoogde maandag overtuigend bij Knevel & Van den Brink dat dit scenario net is als een waterbed. Je kunt de uitgaven wel ‘drukken’ bij het pgb, maar de kosten komen elders terug. De afvallers hebben wel een AWBZ-indicatie. Intramurale opname zal de zorg alleen maar duurder maken.

Botte bijl

Het is nauwelijks voor te stellen dat een kabinet met de VVD deze botte bijl gaat hanteren. Van Miltenburg, die nog steeds in de VVD-fractie zit, schreef in juni 2010 in een blog op Skipr dat “een eenvoudige analyse leert dat de onbeheersbare groei van het pgb ligt in de vormgeving van de huidige regeling, niet in het pgb als instrument”. Ze pleit voor fundamentele keuzes in de AWBZ, net zoals het Sociaal en Cultureel PLanbureau onlangs. Daarvoor is visie nodig. “Vooralsnog lijkt niet visie de aanjager, maar budgetperikelen”, bekritiseert Van Miltenburg het vorige kabinet. Zou dit VVD-kabinet wel een visie hebben? (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Aanpak pgb kan anders en beter

Per Saldo: elimineer oneigenlijk gebruik pgb

Weblog Bart Kiers

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Goede reactie, Rob. Het is werkelijk onbegrijpelijk wat de staatssecretaris met dit nieuwe beleid wil bereiken. Dat de zorg duurder wordt, is duidelijk. Toegang tot een Pgb is een indicatie. Er is dus al via een indicatie gesteld dat Pgb’ers “recht” hebben op zorg. Deze nu voorgestelde oplossing kan niet anders dan een tijdelijke zijn…

  3. Ik snap de aanhef van Ton hierboven niet. Het lijkt mij niet dat Bart een VVD-er is. Verder een mooi stukje actievoeren voor het PGB. Uiteindelijk leidt het afschaffen van het PGB alleen tot lagere kosten door het ontzeggen van zorg aan mensen die dat wel nodig hebben, hoezeer de staatssecretaris dit ook probeert te ontkennen. Zorg in natura is altijd duurder en voor de cliënt meestal slechter dan PGB. Overigens heb ik begrepen dat de maatregel impopulair is bij CDA, VVD en VWS. De maatregel lijkt voort te komen uit koehandel met de PVV. De andere partijen en VWS verdedigen hem tegen beter weten in.

  4. beste VVD-er, hoezo kun je je niet voorstellen dat de VVD de zwakkeren in de samenleving een oor aannaait? Dat is immers de grootste groep en het makkelijkst te pakken en dan blijven hun vrindjes buiten schot en kunnen ze elkaar lekker bonusrijke graaibaantjes toe blijven bedelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.