Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wie zal de ouderenzorg betalen?

De financieringskwestie in de ouderenzorg wordt nijpend. Nu al vragen 200.000 mensen met dementie chronische, intensieve zorg. Over twintig jaar zijn dat er volgens TNO 300.000. Navenante kostenstijgingen kunnen niet uitblijven.

Individuele zorgconsument is duur uit

Bovenop de wassende aantallen zorgbehoeftigen spoelt er een kleinschaligheidsgolf door de ouderenzorg. Kleinschalig wonen hoeft grosso modo niet duurder te zijn dan grootschalig wonen, stellen de onderzoekers Robbert Huijsman en Bert Pol in het augustusnummer van ZorgVisie magazine. Maar wie de rekening krijgt toegeschoven, is wel van belang. Uiteindelijk blijkt de individuele zorgconsument bij het scheiden van wonen en zorg, en zeker bij kleinschalige woonvormen, duur uit.

Nationale herbezinning marktwerking

Zorg voor mensen met dementie vereist goede ketenzorg. Die is onmogelijk zonder samenwerking, maar komt uiterst moeizaam tot stand omdat bestuurders hun ketenpartners tevens als concurrenten zien. Bovendien moeten ze hun organisaties tussen verschillende financieringssystemen (zorgzwaartepakketten, dbc’s, WMO) door laveren. Ggz-directeur De Keijzer van Lentis stelt daarom: “Er moet een nationale herbezinning komen op de marktwerking versus ketenzorg.”

Wie zal dat betalen?

De huidige stand van wetenschappelijke bevindingen is te mager om een nationaal kleinschaligheidsbeleid op te baseren, stellen Huijsman en Pol. Eerst moet de financiering helder zijn. Wie zal dat betalen? Bereidt u er maar alvast op voor: u en ik. Als het niet via hogere premies is, dan wel rechtstreeks uit de eigen portemonnee als we zorg nodig hebben.

Reageren

Door een technische storing is het op dit moment niet mogelijk om via de website te reageren op weblogs. Wij verzoeken u om uw reactie te sturen naar zorgvisie@reedbusiness.nl. De redactie verwerkt deze zo spoedig mogelijk. Indien u de afgelopen dagen tevergeefs heeft gereageerd, wilt u uw reactie dan svp nog een keer opsturen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.