Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zesde scène: De minister wist niks van zorg

U bent historicus van huis uit, financieel grondig bijgeschoold en u hebt een financiële carrière gehad. Juist vanwege de lastige klus om het zorgstelsel ingrijpend te wijzigen, hebt u voor de ministerspost van Volksgezondheid gekozen.

“Qua financiën kom je wel aan je trekken in de zorg. Het is vijftig miljard, tien procent van onze economie. Dat vond ik uitdagend. En de kosten liepen helemaal uit de hand door de loongolven en dergelijke. Ik vond het een uitdaging om te proberen dat te redresseren. Mijn ervaring in de sociale zekerheid is mij ontzettend goed van pas gekomen. Ik wist ongeveer hoe ik dat politiek gevoelige terrein moest aanpakken. Voor de rest wist ik helemaal niks van de zorg.”

Zeer onlangs zei nog iemand: de minister heeft geen verstand van de zorg…

“Nou, dat is inmiddels een stuk beter. Wat ik echt leuk heb leren vinden, is de medisch inhoudelijke kant van het werk, vooral de publieke gezondheidszorg, kwesties van roken, drinken, eten, diabetes. Ik wist natuurlijk dat gezond gedrag belangrijk is voor de gezondheid. Maar dat vijftig procent van gezondheidsklachten samenhangt met leefstijl wist ik niet.”

Zevende scène: Heisa in de chronische zorg

Door: Ruud Koolen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.