Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Zet het extra geld in buiten de muren van het verpleeghuis’

Liane den Haan
Jeroen van den Oever
Beste aanstaande regeerders, Beeldvorming is hardnekkig. U denkt dat het leven in een verpleeghuis dramatisch is. Daarom heeft een ieder van u flinke toezeggingen aan de verpleeghuizen opgenomen in uw wensenlijstje voor het volgende kabinet.
Jeroen-van-den-Oever-450.jpg
Jeroen van den Oever

Dat is natuurlijk geweldig, maar het is raadzaam om even verder te kijken voordat u de toegezegde euro’s overmaakt. 
Wat u dreigt te doen is uw totale beleidsruimte voor de ouderenzorg te besteden aan slechts 8 procent van alle kwetsbare ouderen. De overige 92 procent woont namelijk thuis. Extra geld kan dus beter buiten de muren van het verpleeghuis ingezet worden.

Bezuinigd op huishoudelijke hulp
Waarom? Het merendeel van de mensen met dementie woont thuis. 40 procent daarvan woont daar alleen. U weet dat er aanzienlijk is bezuinigd op de huishoudelijke zorg. Maar weet u ook dat de thuiszorg met verpleegkundige verzorging, ondanks alle mooie voornemens van het vorige kabinet, steeds schraler is geworden? En dat deze thuiswonende ouderen daarom steeds vaker op de spoedeisende hulp terechtkomen? Hierdoor zijn veel bedden in het ziekenhuis bezet door mensen die daar helemaal niet horen te zijn. Bovendien kunnen kwetsbare ouderen die thuis wonen steeds minder gebruikmaken van dagbesteding. Hierdoor vereenzamen ze, waardoor er allerlei vervolgproblematiek kan ontstaan.

Zwaardere problemen
Tegenwoordig gaan mensen pas naar het verpleeghuis als ze gemiddeld nog maar een maand of tien te leven hebben. U kunt dus wel uittellen dat het aantal mensen dat met zwaardere problemen zelfstandig woont, verhoudingsgewijs aanzienlijk is toegenomen ten opzichte van het aantal mensen dat leeft in een verpleeghuis.

Nu willen wij een te geven paard niet in de mond kijken. En ook zeker niet beweren dat er in het verpleeghuis geen verbeteringen mogelijk zijn (denk alleen al aan het gebrek aan gekwalificeerd personeel). Maar weet wel dat de kwaliteit van het leven in Nederlandse verpleeghuizen in internationale vergelijkingen tot de top behoort. En weet ook dat er op de verpleeghuiszorg – contrair aan wat er in de thuissituatie van kwetsbare ouderen is gebeurd – de laatste kabinetsperiode niet is bezuinigd. Wij durven te stellen dat in veel gevallen de kwaliteit van leven in verpleeghuizen de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd. Terwijl die in de thuissituatie achteruit is gegaan. De misstanden die ons allen zijn aangepraat, geven een scheef beeld van de werkelijkheid.

Goede besteding
Wat kunt u dan wel doen als u extra geld wilt uitgeven aan de ouderenzorg? Ten eerste: zet uw budgetruimte voornamelijk in buíten de muren van het verpleeghuis voor mensen met een lichte ondersteuningsvraag, maar ook voor degenen met een complexe zorgvraag, die tóch thuis willen blijven wonen. Dat zijn er namelijk steeds meer. Als voor hen de eigen bijdrage wat verlaagd wordt, wordt het voor veel meer mensen financieel mogelijk om tot het einde toe thuis te blijven wonen. Ten tweede: bied een betere ondersteuningsstructuur van dagbesteding, begeleiding en huishoudelijke zorg. Ten derde: breid de capaciteit van de (veel goedkopere) eerstelijns bedden in de wijken uit, zodat dure ziekenhuisopnames worden voorkomen. Ten vierde: bouw de juiste woningen, ook voor meer beschut wonen. En ten slotte: praat met de mensen op de werkvloer over wat zij zien en wat zij denken dat nodig is; laat u niet leiden door ‘frames’.

Wij hopen dat uw nieuwe beleid veel meer mensen ten goede komt dan in uw verkiezingsprogramma’s staat. U bent het immers die de komende weken aan de tafel zit waar dit allemaal wordt bepaald.

Liane den Haan, directeur-bestuurder ANBO, en Jeroen van den Oever, bestuursvoorzitter Fundis.        

2 REACTIES

  1. Als bijen is de ANBO op een (toegezegde) pot met honing afgekomen. Ten bate van eigen leden lijken zo ouderen in een verpleeghuis bewust te worden benadeeld, of lees ik dat verkeerd? De beschikbare en kwalitatieve professionele zorg in een verpleeghuis vormt de "achtervang" in de zorgketen; als het thuis echt niet meer kan enz…! Een statistisch vergelijk met andere landen ontkent de huidige Nederlandse zorgcultuur. Een vergelijk met de zorg voor volwassenen in Nederland zou u het schaamrood op de kaken kunnen bezorgen. Goed dat u, mevr de Haan opkomt voor uw leden, maar vergeet niet dat voor hen een fase in het verpleeghuis, hoe kort ook, op ons wenselijk niveau behoort te zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Terechte oproep van Jeroen en Liane. Probleem is echter wel het dramatische tekort aan betaalbare levensloopbestendige woningen waar ouderen kunnen blijven wonen, ook als ze afhankelijk worden van professionele hulp.
    Dus niet alleen ‘zorggeld’ maar ook maatregelen in de woningsector noodzakelijk.
    André Vermaas

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.