Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Zo bewaart u de vaccins veilig

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt elk jaar maar liefst 50 procent van de vaccins verspild omdat er onjuist mee wordt omgegaan, bijvoorbeeld door problemen met de temperatuur. Met de komst van de nieuwe Pfizer- en Moderna-vaccins tegen covid-19, die bij extreem lage temperaturen moeten worden opgeslagen, is aandacht voor de juiste omgang met vaccins belangrijker dan ooit.
Mitzi Amon

Aan het begin van de coronavaccinatie in Nederland moest woonzorgcentrum Van Julsingha in Delfzijl bijvoorbeeld een aanzienlijke hoeveelheid vaccins weggooien als gevolg van een technisch probleem in de koeling. Inmiddels is het vaccinatiecampagne in volle gang en moeten naast de GGD’en ook zorgorganisaties in staat zijn deze geneesmiddelen goed te ontvangen, op te slaan en toe te dienen. Onder andere ziekenhuizen hebben daarom extreemkoude vriezers aangeschaft, speciaal ontworpen om vaccins op te slaan bij -80 °C.

Omdat het voor zorgorganisaties geen dagelijks werk is, is het niet ondenkbaar dat zij bepaalde onderdelen over het hoofd zien, bijvoorbeeld de stroomconditionering en noodstroomvoorziening voor deze kritieke apparatuur. Om dergelijke lage temperaturen constant te houden, verbruiken de vriezers veel stroom. Als de energiebron om welke reden dan ook problemen krijgt, komt de beperkte voorraad vaccins in gevaar, zoals in het woonzorgcentrum in Delfzijl.

Noodstroomvoorziening kiezen

Gezien de grote belangen moet een noodstroomvoorziening voor de extreemkoude vriezers deel uitmaken van de oplossing op elke bewaarlocatie. Idealiter bestaat deze oplossing uit een intelligente noodstroomvoorziening (UPS, Uninterruptable Power Supply) die aan vijf criteria voldoet:

  1. Online dubbele conversietechnologie. Er zijn drie verschillende UPS-systeemconfiguraties: offline, lijn-interactief en online dubbele conversie. Deze laatste biedt de hoogste mate van bescherming voor de meest kritische applicaties. Met dit type UPS worden extreemkoude vriezers volledig geïsoleerd van de netstroom. Hierdoor zijn de vriezers beschermd tegen stroomstoringen, zoals pieken of dalingen, en stroomuitval.
  1. Eliminatie van overdrachtstijd. Zelfs bij het gebruik van een generator is er een overdrachtstijd bij het overschakelen van de hoofdstroombron naar de noodstroomgenerator. Gedurende deze tijd kan de werking van de vriezer negatief worden beïnvloed, waardoor de inhoud in gevaar komt. Een dubbele conversie-UPS vult deze overdrachtstijd met batterijvermogen op totdat de generator in werking treedt. Voor optimale bescherming moet de UPS onmiddellijk overschakelen naar de noodstroom van de batterij, zodat de vriezers continu van stroom worden voorzien en de vaccins een constante temperatuur behouden. 
  1. Schaalbare looptijd. Soms is een generator niet beschikbaar of vereist een noodplan uren batterijduur in plaats van slechts enkele minuten. In deze gevallen kan dit niveau van ondersteuning worden geboden door een UPS-model dat externe batterijbehuizingen kan detecteren en er verbinding mee kan maken voor toegang tot extra batterijvermogen.
  1. Mogelijkheden voor externe UPS-bewaking. De UPS moet altijd naar behoren werken en zijn werk 24 uur per dag uitvoeren. Technisch personeel moet er dan ook voor zorgen dat de UPS-batterijen volledig opgeladen en klaar voor gebruik zijn, indien nodig. Een intelligente UPS maakt zowel lokale als externe bewaking mogelijk. Hierdoor kan het personeel de batterijstatus beheren en proactief de vervangingsdatum van de batterij voorspellen. Bij stroomstoringen en versnellingen van de reactietijd wordt het personeel met behulp van alarmmeldingen via e-mail en sms op de hoogte gehouden.
  2. Eenvoudige installatie en bediening. Aangezien gezondheidsorganisaties al genoeg uitdagingen hebben, kan een UPS-systeem niet voor nog meer complexiteit zorgen. Een plug-and-play-systeem dat snel te installeren en configureren is en dat meerdere vriezers kan ondersteunen, zorgt ervoor dat noodstroomvoorziening eerder een voordeel dan een belemmering is. De installatie wordt verder vereenvoudigd door een compacte, flexibele module die op de vloer of muur kan worden gemonteerd en minimale ruimte in beslag neemt. Ten slotte draagt een gebruiksvriendelijke, gemakkelijk te lezen interface voor systeeminzichten en diagnoses bij aan een eenvoudige, doorlopende werking en onderhoud van het systeem.

Optimaal gebruik vaccins

De extreemkoude vriezers zorgen er samen met online dubbele conversie UPS-systemen als noodstroomvoorziening voor dat elke dosis van het Pfizer- of Moderna-vaccin optimaal gebruikt kan worden. Door bij de opslag bovendien te kiezen voor een UPS-model met externe bewaking, dat externe batterijbehuizing kan detecteren, kan verspilling van vaccins op een gebruiksvriendelijke manier geminimaliseerd worden.

Door: Mitzi Amon, Director of Healthcare marketing Vertiv

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.