Zorgverzekeraar zet kwaliteit op de tweede plaats

De onderhandelingsmacht van zorgverzekeraars lijkt steeds groter te worden. Ziekenhuizen hebben recentelijk signalen afgegeven dat de verzekeraars tijdens de onderhandelingen over de zorginkoop wel een erg sterke positie innamen. Tijdens de onderhandelingen voor fysiotherapie, eerstelijnsgezondheidscentra en farmacie was dat ook al duidelijk geworden. Ook de curatieve ggz heeft die ervaring.
Zorgverzekeraar zet kwaliteit op de tweede plaats

De vraag is of zorgverzekeraars hun inkoopmacht gebruiken om goede kwaliteit zorg tegen een scherpe prijs in te kopen. Dat kan natuurlijk, maar is niet vanzelfsprekend. In andere markten gaan sterke inkoopposities vaak gepaard met een verschuiving van de winsten van de verkopers naar de inkopers. Volgens economen ontvangen Nederlandse ziekenhuizen, en vooral maatschappen, meer dan een marktconforme vergoeding voor hun diensten. Zorgverzekeraars zouden die ‘winsten’ kunnen afromen en voor zichzelf houden. Ook zonder winstoogmerk geldt dat salarissen, leaseauto’s, het personeelsbestand en het kantoor altijd groter en mooier kunnen. De voordelen van scherpe zorginkoop komen daarom pas bij de verzekerden

2
105

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.