Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blokhuis: ‘Invulling van Rom is niet zaligmakend’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Routine Outcome Measurement (Rom) is een bruikbaar vehikel om kwaliteit te borgen in de ggz. Maar ggz-aanbieders en zorgverzekeraars mogen met een alternatief komen voor Rom, mits er geen gat valt in de opbouw van kwaliteitsgegevens. Dat zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS in een interview met Zorgvisie.
Staatssecretaris Paul Blokhuis gaat de ggz-wachttijden hard aanpakken
Foto: Paul Blokhuis: 'De 288 miljoen euro is wel degelijk beschikbaar.'

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS vindt het borgen van kwaliteit in de ggz erg belangrijk. De sector krijgt van hem wel veel vrijheid over hoe ggz-aanbieders en zorgverzekeraars dat willen regelen. De manier waarop dat nu gebeurt in het systeem van Routine Outcome Measurement (Rom) is wat Blokhuis betreft niet zaligmakend.

Kan Rom blijven of moet er iets anders komen?

‘Dat is een vraag die u primair aan de sector moet stellen. Ggz-aanbieders en zorgverzekeraars hebben met elkaar kwaliteitseisen ontwikkeld. Er moeten sowieso minimale kwaliteitscriteria blijven waaraan je ggz-aanbieders kunt toetsen. Daar is Rom een denkbaar en bruikbaar vehikel voor, maar de invulling van Rom is niet zaligmakend. Als de sector zelf met iets anders komt, dan is die vrijheid er. Als de sector een alternatief voor Rom wil, moeten we er wel voor waken dat er geen gat gaat vallen. Het kan niet zo zijn dat de sector een half jaar zonder opbouw van kwaliteitsgegevens komt te zitten. Er moet een vloeiende overgang zijn. Er zit een discussie achter over in hoeverre ggz-aanbieders privacygevoelige informatie moeten delen via de kwaliteitsverantwoording. Dat gesprek gaan we met ze aan. Wij willen dat er heldere afspraken komen over onder welke condities je gegevens mag delen. Als een patiënt vooraf toestemming geeft voor delen, dan is er geen enkel probleem. Maar er is een grijs gebied over wanneer je informatie mag delen. Het moet in ieder geval passen binnen de privacyregeling.’

Een groep psychiaters en psychologen hebben het gevoel dat Rom hun is opgelegd door zorgverzekeraars.

‘Het is een afspraak tussen zorgverzekeraars en ggz-aanbieders. Ik ga ervan uit dat deze partijen de professionaliteit kunnen opbrengen om het met elkaar eens te worden. Als ze het gevoel hebben dat Rom hen door de strot is geduwd, dan moeten ze op zoek naar een alternatief vehikel dat de kwaliteit borgt.’

Interview Paul Blokhuis

Klik hier verder voor het hele interview met staatssecretaris Blokhuis. Daarin gaat hij nader in op de ambitie om met de ggz een nieuw hoofdlijnenakkoord af te sluiten (‘belangrijk, maar erg lastig’) en de aanpak van de arbeidsmarktproblematiek in de ggz.

1 REACTIE

  1. Bravo nieuwe staatssecretaris! Dat klinkt als een act of freedom door Paul Blokhuis en het ministerie van VWS waardoor zorgverleners weer conform
    hun beroepsbelofte hun werk kunnen doen en uit de klem van dwang kunnen komen die de vertrouwelijkheid van de spreekkamer en de gelijkwaardige behandelrelatie bedreigde. Er wordt ruimte gemaakt voor echte kwaliteit van zorg na de forse consistente kritiek van Rekenkamer, kernhoogleraren en opleiders psychiatrie, patienten en behandelaren op het zeer dure en tijdrovende symptoomgerichte BenchmarkROM-proefproject. Kwaliteit van zorg is juist daar te vinden waar behandelaren zijn gaan staan voor de benodigde zorgrelatie: een duurzame, vertrouwelijke relatie waarin patient en bekwame behandelaar werken aan de persoonlijke doelen van de patient. Dat biedt perspectief voor 2018! Niet langer top-down afdwingen, maar aansluiten op beroepsbeloften en kwaliteitsparameters van professonials en patienten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.