Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boekwaardeprobleem bij huursituaties onbekend

Branchevereniging ActiZ heeft een voorstel ingediend bij de koepel voor woningbouwcorporaties Aedes en het ministerie van VWS. De brancheorganisatie wil dat er een helder overzicht komt van het boekwaardeprobleem bij instellingen die hun gebouwen huren van corporaties. Nu is het boekwaardeprobleem alleen transparant voor zorgaanbieders met vastgoed in eigendom.
Boekwaardeprobleem bij huursituaties onbekend

Zorgaanbieders die hun gebouwen huren, dreigen in de problemen te komen bij de invoering van de normatieve huisvestingscomponent (NHC) volgend jaar. Het huurbedrag zal bij de invoering van de nieuwe bekostigingsregels vaak hoger liggen dan wat de instelling ontvangt via het NHC in zorgwaartepakketten. “Wij hebben nu een systeem uitgewerkt waarbij voor huurcontracten transparant is te maken in welke mate er sprake is van een boekwaardeprobleem”, zegt ActiZ-woordvoerder Jaap Knoppert. “Ons voorstel ligt nu bij Aedes en VWS en we hopen over een week of vier hun reactie daarop te vernemen.”

Flinke afboekingen

Volgens ActiZ zijn de gevolgen groot als er geen oplossing komt. Zo zullen zonder een transparant overzicht van de problematiek veel verouderde zorggebouwen langer geëxploiteerd worden dan wenselijk is vanuit een oogpunt van kwaliteit. Bovendien zullen woningbouwcorporaties nauwelijks verdere investeringen in zorgvastgoed kunnen doen. En organisaties die huren zullen flinke afboekingen moeten doen als gevolg van de zogenoemde impairment-toets. “Wanneer we straks de NHC krijgen, dan zullen zorgaanbieders hun vastgoed moeten gaan herwaarderen en wordt de daadwerkelijke bedrijfswaarde – de bezetting en resterende levensduur van vastgoed – de nieuwe waarderingsgrondslag”, legt Knoppert uit. “Dat heet impairment.”

Huurcontracten

Bij zorgorganisaties die gebouwen in eigendom hebben, is al wel duidelijk voor hoeveel geld deze panden in de boeken staan. Dit vastgoed is vorig jaar conform de regels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gewaardeerd. Bij huur is dit nog niet gebeurd omdat corporaties hun gebouwen niet conform de NZa-regels hoefden te waarderen. Bovendien dateren de huurcontracten vaak van tientallen jaren geleden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘VWS schrapt NHC voor lichtste zzp’s’

VWS komt met bericht over huisvestingscomponent

ActiZ wil huisvestingscomponent in één klap invoeren

Huisvestingscomponent zzp’s is bekend

Zorgmanager van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.