Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boete volgt op overschrijden uurtarief

Ziekenhuizen en medisch specialisten die zich niet houden aan het uurtarief maken zich schuldig aan een economisch delict. Dat staat in een brief die het ministerie van VWS eind juli aan de NZa heeft gestuurd.

Begin dit jaar bereikten de Orde van medisch specialisten en toenmalig minister Hoogervorst een akkoord over het onderbouwd normatief uurtarief dat op 1 januari 2008 in gaat. Het uurtarief dat in rekening wordt gebracht bij de zorgverzekeraar en de patiënt is vastgesteld op 132 euro. Rondom het bedrag van 132 euro geldt een bandbreedte van 6 euro naar boven en 6 euro naar beneden. Hierbinnen kunnen medisch specialisten en ziekenhuizen met elkaar onderhandelen.

Sancties

Tot nu toe was echter niet duidelijk of er sancties stonden op overschrijding van dit tarief. Uit de brief van minister Klink aan de NZa, blijkt dat dit wel het geval is. De minister laat weten dat deze bedragen als minimum en maximum gelden. Wie meer dan 138 euro of minder dan 126 euro in rekening brengt, maakt zich schuldig aan een economisch delict en kan een boete van de NZa verwachten.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Links

NZa (Nederlandse Zorgautoriteit)

Ministerie van VWS

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.