De onderhandelingen liepen begin april vast nadat de vakbonden weigerden in te stemmen met een eindbod van de werkgevers in de verpleging in de verzorging. Vorige week overhandigde Wim van der Hoorn, onderhandelaar namens de vakbond Abvakabo FNV, op de algemene ledenvergadering van Actiz een pakket van eisen aan de werkgevers. “De werkgevers moeten hun eindbod intrekken. Dan kunnen we weer verder praten.”
Behoud van koopkracht
Een belangrijk struikelblok vormt de eis tot behoud van koopkracht in 2010. Dat komt neer op een looneis van 1,5 procent bij een looptijd van een jaar. De werkgevers willen de nullijn hanteren. Volgens hen is er geen ruimte voor loonsverhoging door de economische crisis en de te verwachten bezuinigingen op de gezondheidszorg. Ook botsen de vakbonden en werkgevers over de 55-plusregeling voor nachtdiensten. Werkgevers willen dat alle werknemers nachtdiensten gaan draaien, terwijl de vakbonden dat alleen op vrijwillige basis willen voor 55-plussers .
Afspraken vastleggen
Verder willen de bonden vastleggen dat elke instelling minimaal twee procent van de loonsom per jaar bestemt voor scholing. Ook moeten er afspraken komen over een persoonlijk budget levensfasebeleid, zoals dat in andere zorg-cao’s al tot stand is gekomen. Er moet een salarisgarantie komen voor thuiszorgmedewerkers die erop achteruitgaan bij de harmonisatie van de toeslagen voor onregelmatig werk. De thuiszorgmedewerkers krijgen de regeling van de verpleging en verzorging. De werkgevers willen een onderzoek naar een nieuw systeem van onregelmatigheidstoeslagen. De bevindingen moeten automatisch worden ingevoerd in de volgende cao, maar die verplichting vinden de bonden een stap te ver gaan. Voor werknemers in de kraamzorg willen de bonden aparte afspraken maken over contractomvang, werktijden, planning en roosters en vergoeding van wachtdiensten.
Officieel ultimatum
Als de werkgevers volgende week niet ingaan op de eisen, volgt een officieel ultimatum. Dat is de opmaat naar acties. Van der Hoorn: “Je moet denken aan het niet bijwerken van administraties. Patiënten hebben daar geen last van, maar werkgevers merken dat in hun bedrijfsvoering.” (Zorgvisie – Bart Kiers)
Lees ook:
Bonden sluiten cao-akkoord ggz
Nieuwe voorstellen in cao-onderhandelingen VVT
Onderhandelingen cao VVT lopen spaak
Schoonmaak moet CAO-VVT toepassen in Wmo
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
Karel
Alles van wat hier boven staat klopt. Toch ook een belangrijke noot. Wij als zorg mensen lopen steeds meer tegen grenzen aan. Het werk is niet aantrekkelijk voor de jongeren, de gelden vanuit overheid/zorgkantoren worden minder, de zorgvraag wordt groter door zwaardere zorg maar ook verhoogde vraag ( eis) van zorgvrager en/of familie. Niet meer te rijmen. Laten wij het niet hebben over het harde werken en het niet aan personeel kunnen komen hebben. Is het misschien een optie ook al klinkt het slecht om van de 36 urige werkweek weer naar 40 uur te gaan. Is ongeveer een 11 % salaris verhoging. Als beroepsgroep aantrekkelijker salaris, minder werkdruk door oplossen van personeelsprobleem. DENK ER ALLEMAAL EENS OVER NA
Wat kost al dat overleggen en bedenken ons niet(vaak door ingehuurde dure buros).Al die miljoenen die aan de top worden verspild.Waar blijft de waardering voor de gewone man/vrouw onderaan de ladder ,die sprokkelen dat geld met zijn allen bijelkaar en worden er zelf nog altijd niet wijzer van.Geen wonder dat alles fout gaat,en bedrijven over de kop gaan ,daar hebben wij geen schuld aan.Van ons hoeven die gebouwen niet mooier en groter en al die managers,gooi er maar eens de helft uit en schrap al die bonussen,ik krijg ook niks extras voor goed werk,zelfs de eindejaarsuitkering betaal ik zelf.Nu zijn de klienten ook de dupe van wanbeleid en gesteggel over geld ,soms is vroeger zo gek nog niet.Toen het leven nog simpel was.En er tegen de zuster werd opgekeken.Ons werk word door de hoge heren flink naar beneden gehaald,op deze manier wil er straks niemand meer werken in de zorg.Ik zou er in deze tijd als jongere ook niet voor kiezen,dat snap ik best.Ik hou mijn hart vast voor de toekomst.
De vakbond denkt tenminste aan het hardwerkende personeel, er moet toch iemand voor ons opkomen want de werkgevers denken alleen aan hun eigen portemonee, als er steeds minder mensen in de zorg willen werken is er alleen maar personeel die briefjes in wil/kan vullen en dan komen er nog minder handen aan het bed. Er zijn ook veel bedrijven failiet gegaan doordat de top te veel verdiende en het beleid niet goed was, dat komt heus niet door de mensen die in de zorg werken want zoveel verdienen die niet. De politiek kan het niet is verkeerd gezegd de politiek wil het niet komt beter uit, als er 9 juni goed gestemd wordt dan KAN het wel. De bond IS er voor de belangen van het personeel.
Ja beste vakbonden:
* de cliënten krijgen dan geen eigen bijdrage nota over die periode. Hetgeen bij de cliënten onrust zal opleveren. Is de zorg daar bij gebaat?
* Geen urenbriefjes van personeel geen salaris voor personeel. Lijkt mij een logische tegenactie. Erg nuttig voor de zorgsector en het behoud van personeel.
En zo kan ik nog veel meer opnoemen, maar dat laat ik even aan jullie fantasie over.
Ga als vakbonden eens nadenken over jullie hedendaagse nut en maak de situatie econonomisch niet nog slechter voor de zorgsector. Op welk niveau worden dit soort lagereschool acties überhaupt bedacht bij de vakbonden? In de postkamers?
Gebruik jullie energie maar eens om een positieve bijdrage te leveren om de zorg de komende jaren uitvoerbaar te houden. De politiek kan het niet, die verzanden in hun eigen bureaucratische dictatuur en tonen al jaren aan, dat ze onmachtig zijn.
Laat eens zien dat jullie wel over de echte belangen van personeel, cliënten en zorgorganisaties na denken, i.p.v. aan de korte termijn te denken.
Er zijn al een redelijk aantal bedrijven failliet. Het is maar wachten op de volgende groep bedrijven, die het nu al zeer slecht hebben, om failliet te gaan. Daar passen absoluut geen extra kostenverzwarende bestanddelen bij.