Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bonden ‘opgetogen’ over vrijheid in cao

De vakbonden jubelen over de vrijheid die de cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg biedt. Zij hebben zich lang verzet tegen zo’n ‘basis-cao’.

Brancheorganisatie ActiZ en de vakbonden zijn “opgetogen over hoe de cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) in de praktijk uitpakt”, melden zij in een gezamenlijk persbericht. Het is een reactie op het nieuws dat er een concurrerende thuiszorg-cao komt van BTN en CNV Publieke Zaak. Anders dan de cao-VVT is dat geen basis­akkoord dat binnen organisaties verder ingevuld kan worden.

De overige bonden sluiten zich niet aan bij de cao van BTN en CNV. “Laten we de sector niet belasten met een tweede cao”, zegt bestuurder Elise Merlijn van Abvakabo FNV.

Vakbonden waren tegen

Vandaar dat de bonden met ActiZ de persverklaring over hun ‘eigen’ cao hebben opgesteld. De tevredenheid van de vakbonden is wel opmerkelijk, omdat zij jarenlang tegen een basis-cao waren. Door de basis-cao moeten ondernemingsraden onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden die niet centraal vastliggen. Het principe werkt volgens Merlijn boven verwachting. “Wij vonden het van tevoren wel eng. Wij dachten: als wij die onderhandelingen niet doen, wie doet het dan beter? Maar alle ondernemingsraden zijn geschoold in cao-onderhandeling en krijgen ondersteuning. Wij zien tot nu toe dat er óf niks verandert ten opzichte van de oude cao óf dat er betere afspraken komen. Bijvoorbeeld voor de reiskosten.”

CNV sceptisch

Leon Vincken van CNV Publieke Zaak blijft sceptisch. “Onze leden willen naast al hun andere werk niet ook nog onderhandelen over cao’s. En van die positieve signalen heb ik nog niets gehoord.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

BTN en CNV sluiten akkoord thuiszorg-cao

BTN en CNV verkennen aparte thuiszorg-cao

Thuiszorgloon stijgt ondanks getorpedeerde cao

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.