Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bonden wijzen bod ziekenhuis-cao af

Vakbonden wijzen het eindbod van werkgevers (NVZ) af voor de nieuwe cao ziekenhuizen. Afgelopen vrijdag stelde de NVZ onder andere minder loonsverhoging voor dan de bonden. De NVZ wil ook dat vakbonden hun leden niet bijstaan over achterstallige onregelmatigheidstoeslag (ORT).
contractt400.jpg

Vakbond FNV Zorg & Welzijn spreekt van een respectloos aanbod richting de werknemers. Dit zou niet passen bij de hoge werkdruk en het tekort aan personeel. ‘Werkgevers zouden er alles aan moeten doen om te investeren in hun huidige personeel en meer jongere werknemers aan te nemen’, aldus bestuurder Elise Merlijn in een persbericht van FNV Zorg & Welzijn.

Vervolgstappen
Ook de andere vakbonden leggen zich niet neer bij het eindbod. ‘Nu’91 is teleurgesteld in dit schamele eindbod van de werkgevers’, zegt cao-onderhandelaar Rolf de Wilde op de website van Nu’91. Vakbond CNV Publieke Zaak wijst het aanbod ‘resoluut af’. Volgens FBZ was het cao-overleg vrijdag ‘abrupt afgebroken’ toen NVZ het eindbod op tafel legde. De bonden bespreken vandaag met elkaar wat de vervolgstappen zijn.

Loonsverhoging
Het belangrijkste geschil gaat volgens CNV Zorg & Welzijn over het salarisbod voor 2017. De werkgevers willen een verhoging van 1,5 procent vanaf 1 juli 2017 en een verhoging van 1,75% vanaf 1 juli 2018. Verder bieden zij drie keer een eenmalige uitkering aan van 125 euro bruto. 

NU’91
De bonden vroegen om een verhoging van 2,5 procentvanaf 1 januari 2017. ‘Daarmee is het bod niet alleen te laag, maar missen we ook een half jaar loonsverhoging’, zegt bestuurder Joost Veldt in het persbericht van CNV Zorg & Welzijn. Volgens Nu’91 betalen werknemers de voorgestelde verhoging deels uit eigen zak door een verandering van de opbouw van de eindejaarsuitkering en vakantiegeld.

Onregelmatigheid
Werkgevers bieden een vergoeding van 8,3 procent over de onregelmatigheidstoeslag (ORT) die daadwerkelijk verdiend was in 2012, 2013 en 2014. Vakbonden moeten dan wel afzien van juridische bijstand aan leden. Een onaanvaardbare eis, vinden de meeste vakbonden.

Generatiepact
Volgens FBZ is tijdens de onderhandelingen ook veel gesproken over het zogenaamde generatiepact dat de vakbonden graag willen voeren. Dit is een regeling waarbij werkgevers oudere werknemers (58+) stimuleren om minder te gaan werken zodat zij plaats maken voor jongere werknemers. De werkgevers willen hier geen beloftes over doen.

Dossier Cao’s in de zorg
Lees nieuws en achtergronden over cao’s in de zorg. Dat zijn de Cao VVT, Cao Ziekenhuizen, Cao Ggz en Cao Gehandicaptenzorg. Deze Cao’s in de zorg zijn de grootste van Nederland. Tijdens Cao-onderhandelingen discussiëren werkgevers en werknemers over o.a. de flexibilisering van de arbeidsmark, onregelmatig werk en ziekteverzuim.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.