Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bonus-malus vervangt tarief­korting AWBZ

Staatssecretaris Bussemaker beknibbelt minder op de extramurale AWBZ-tarieven voor ondersteunende begeleiding en persoonlijke verzorging. De voorgenomen tariefskorting van zeven procent wordt gehalveerd tot drieënhalf procent.

Naast een tariefkorting van drieënhalf procent komt er wel een bonus-malusregeling. Deze hangt samen met de hoeveelheid zorg die per geïndiceerde klasse wordt geleverd. Als zorgaanbieders erin slagen adequate zorg te leveren in minder zorg­uren, dan wordt de tariefkorting ongedaan gemaakt. Wanneer dit niet lukt, dan wordt de tariefkorting alsnog verhoogd tot zeven procent. Bussemaker denkt zorgverleners met de regeling tot een doelmatige zorgverlening te kunnen prikkelen.

Gestegen vraag

Bussemaker kondigde de korting eind november aan in een reactie op de gestegen vraag naar ondersteunende begeleiding. Die nam in 2006 met zo’n veertig procent toe. In eerste instantie wilde Bussemaker daarom 115 miljoen euro bezuinigen. Nu neemt ze genoegen met een extra inspanning door de aanbieders. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.