Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Borstendokter’ Rock G. tot één jaar cel veroordeeld

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De Haagse Rock G., die bekend staat als 'borstendokter' of ´horrordokter', krijgt alsnog een gevangenisstraf. Het gerechtshof in Den Haag acht hem schuldig aan mishandeling en verminking van meerdere patiënten bij wie hij cosmetische ingrepen uitvoerde in zijn Citykliniek in Den Haag.
Thuiszorg

G. heeft twee jaar celstraf gekregen, waarvan één jaar voorwaardelijk. De oud-gynaecoloog verminkte  met zijn extreme werkwijze meerdere patiënten. In totaal hadden 121 ex-patiënten zich sinds 2008 met klachten gemeld. Tien zaken zijn tijdens het proces behandeld, waarvan de rechter negen mishandelingen bewezen acht. Sommige patiënten ondervinden nu nog altijd hinder. G. was niet aanwezig op de rechtszitting.

Vrijgesproken

Omdat de man niet volgens de regels werkte, mocht hij sinds 2011 niet meer als arts werkzaam zijn. De medisch tuchtrechter had G. voorafgaand aan het strafproces definitief uit het artsenregister geschrapt. Drie jaar geleden werd G. tot ontsteltenis van de slachtoffers vrijgesproken. De rechter oordeelde toentertijd dat G. weliswaar fouten had gemaakt, maar dat deze niet ernstig genoeg waren om hem te straffen. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.

Experimentele apparatuur

De veroordeelde oud-gynaecoloog spoot tijdens de borstoperaties implantaten in met een mamma navigator; een experimenteel apparaat dat niet aan de Europese vereisten voldoet. Door deze werkwijze traden er infecties op en verminkte hij tientallen patiënten. Sommige implantaten werden zelfs ondersteboven geplaatst. G. toont weinig berouw voor zijn daden en pleitte twee weken geleden tijdens het hoger beroep dat zijn werkwijze niet omstreden is.

Beroepsverbod

De straf van het hof is een jaar lager dan dat het OM had geëist. Dat komt omdat G. op twee punten van de aanklacht is vrijgesproken, onder meer bij de klachten van één patiënte. Ook hield het hof rekening met het grote tijdverloop in deze kwestie en de grote media-aandacht. G. krijgt daarom een celstraf van één jaar voorwaardelijk. Tijdens de zaak kwam naar voren dat G. zijn medische beroep in het buitenland wil uitoefenen. Om dat te voorkomen, wil het hof hem een beroepsverbod van drie jaar opleggen.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.