Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bos: ‘Geen prestatiecontract meer’

ROTTERDAM - Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil in de toekomst geen prestatiecontract meer afsluiten met het ministerie van VWS en de ziekenhuizen. Dat zei directeur Zorg Chiel Bos van ZN vorige week tijdens het ZorgVisie verkiezingsdebat.
Bos: ‘Geen prestatiecontract meer’

In 2004 sloten het ministerie van VWS, de NVZ vereniging van ziekenhuizen en ZN een prestatiecontract. Hierin spraken de ziekenhuizen af dat zij de komende drie jaar doelmatiger zouden werken. Dat zou in 2005 een besparing opleveren van 120 miljoen euro en in de twee daaropvolgende jaren een besparing van telkens 240 miljoen euro.

Kort geding

De ziekenhuizen hebben echter het prestatiecontract met zo’n 400 miljoen overschreden. Naar aanleiding hiervan heet minister Hoogervorst besloten om de ziekenhuizen een korting op te leggen van bijna 200 miljoen euro.
De ziekenhuizen hebben hier een kort geding tegen aangespannen. Zij zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor de toegenomen vraag naar ziekenhuiszorg. De rechter zal hierover woensdag uitspraak doen.

Productie-afspraken

Bos zei tijdens het ZorgVisie verkiezingsdebat dat de zorgverzekeraars in de toekomst geen prestatiecontract meer zullen afsluiten. Het blijkt in de praktijk niet mogelijk te zijn om op landelijk niveau iets vast te leggen over de productie-afspraken die ziekenhuizen en verzekeraars op regionaal niveau met elkaar afsluiten. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Bekijk Bos op het ZorgVisie

verkiezingsdebat

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.