Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bouwcollege: ‘Biedt duidelijkheid over bouw!’

Redactie Zorgvisie
De overheid moet de overgang naar het nieuwe bouwregime veel beter regelen, anders stagneert de bouw in de zorg. Die hartenkreet uitte Fred Bisschop van het Bouwcollege op het Zorgvisie-congres ‘Bouwen in onzekere tijden’ op 5 november.
Bouwcollege: ‘Biedt duidelijkheid over bouw!’

De overgang naar het nieuwe bouwregime had niet op een slechter moment kunnen gebeuren dan nu, betoogt Bisschop, hoofd afdeling vastgoedstrategie van TNO Centrum Zorg en Bouw, voorheen het Bouwcollege.

Bouwstop schaadt economie

De zorg is jaarlijks goed voor twee miljard aan investeringen aan bouwprojecten. Maar doordat het ministerie van VWS geen duidelijkheid biedt voor de lange termijn, kunnen zorgbestuurders de financiële risico’s van bouwplannen niet goed inschatten. Door de kredietcrisis is het opeens ook lastig om kapitaal los te peuteren bij banken. Gevolg is dat veel bestuurders pas op de plaats maken met bouwprojecten. De stagnatie die daarvan het gevolg is, is schadelijk voor de Nederlandse economie, stelt Bisschop: “Het ministerie van VWS onderzoekt op verzoek van de Tweede Kamer wat de gevolgen zijn van de kredietcrisis voor bouwen in de zorg. Dat is een gemiste kans. Je kunt beter onderzoeken welke gevolgen de stagnatie van bouwprojecten in de zorg heeft voor de economie.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NVB: ‘Bouwstop komt niet door kredietcrisis’

NVZ: ‘Onzekerheid nekt nieuwbouw’

Bijna drie miljard extra voor bouw zorginstellingen

Bouwcongres 5 november 2008

Meer weten over bouwen in de zorg? Bekijk de presentaties van de sprekers tijdens het bouwcongres.

Ballast Nedam

Fred Bisschop, TNO

Herman Bellers van het Waarborgfonds

Johan Paul, directeur Coresta Healthcare

Henk Sijsling van TNO Centrum Bouw en Zorg

Michel van Schaik, directeur publieke sector Rabobank

Woningstichting Geertruidenberg (WSG) en Riethorst Stromenland

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.