Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bouwimpuls voor de zorg slecht beschikbaar

Redactie Zorgvisie
Zorginstellingen kunnen nauwelijks aanspraak maken op het geld dat de overheid onder de noemer bouwimpuls heeft vrijgemaakt. Ziekenhuizen kunnen nog steeds geen plannen indienen en in de langdurige zorg hebben organisaties maar twee maanden de tijd om plannen in te dienen.
Bouwimpuls voor de zorg slecht beschikbaar

Om zorginstellingen te steunen bij het plegen van nieuwbouw en het opknappen van gebouwen, heeft het kabinet 320 miljoen euro op de plank. Hiervan is 160 miljoen voor de care en 160 miljoen voor de cure. Ziekenhuizen kunnen echter nog steeds geen plannen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) indienen om aanspraak te maken op het geld. De sector wacht al geruime tijd op de mogelijkheid van het indienen van plannen. Vorige week werd bekend dat het indienen van plannen met een maand is uitgesteld. “Deze maatregel was deels bedoeld om de effecten van de crisis voor de zorg te verzachten”. Dat zegt woordvoerder Bob Kiel van de NVZ vereniging van ziekenhuizen. “De crisis is bij wijze van spreken al bijna voorbij. Tien ziekenhuizen met voor zeker 2 miljard aan bouwplannen kloppen al maanden nadrukkelijk aan bij VWS. Zij willen bouwen, doelmatig, snel, maar wachten op dat kleine zetje door VWS. Het is enorm frustrerend als er dan wéér uitstel komt.”

Bouwplan zorginstellingen

Instellingen in de langdurige zorg kunnen sinds vorige week al wel hun plannen indienen. In eerste instantie hadden de instellingen maar vier weken, tot oktober om die plannen in te leveren. Die datum is afgelopen vrijdag naar voren geschoven naar 1 november. “Instellingen in de langdurige zorg kunnen sinds vorige week al wel hun plannen indienen. In eerste instantie hadden de instellingen maar vier weken – tot 1 oktober – om die plannen in te leveren. Die datum is afgelopen vrijdag opgeschoven naar 1 november. “Het gaat om plannen die al klaar liggen”, zegt Erma van Lamoen van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). “Plannen die nu nog gemaakt moeten worden kunnen niet worden ingediend.” De plannen die de instellingen inleveren, moeten door banken worden ondersteund. Zij moeten schriftelijk verklaren voor aanvullende financiering te willen zorgen. Daarnaast moeten alle vergunningen rond zijn en moeten de projecten tussen maart 2009 en 1 januari 2011 starten. Van de 160 miljoen is globaal eenderde voor de gehandicaptenzorg en tweederde voor de V en V. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

‘Recessie gunstig voor zorgbouw’

’s Heeren Loo stapt in nieuwbouwproject

Staatsgarantie voor bouw ziekenhuis

Banken stellen nieuwe eisen bij nieuwbouw

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.