Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bouwkosten zorgvastgoed blijven stijgen

Na een eerdere periode van meevallende prijzen voor bouwprojecten zijn in 2015 de kosten opnieuw gestegen. De prijsstijging van 2 procent blijkt uit de nieuwe indexcijfers, die het Adviescentrum voor Zorghuisvesting (ACVZ) op zijn website heeft gepubliceerd.
Fotolia

Voor de gezondheidszorg geldt dat de bouwproductie de laatste jaren relatief scherp was gedaald. Zowel de bezuinigingen van de overheid als de kritische houding van de banken hebben geleid tot minder projecten. In de GGZ sector kwam de bouw zelfs bijna tot stilstand.

Stijging
De gemeten prijsstijging van 2015 is niet onverwacht volgens het ACVZ. Bestuurder Wim Meijer: ‘Deze trend sluit aan bij het algemeen herstel van de bouwmarkt. Zo groeide de bouwproductie met 4,5 procent, vooral in de woningbouw. Ook wat betreft de werkgelegenheid is de bouw nu de grootste groeier.’

In 2015 zijn meer positieve ontwikkelingen te melden voor het zorgvastgoed. Zo is de portefeuille van de privé vastgoedbelegger in de zorg verdrievoudigd en verloopt ook de bancaire financiering soepeler. Maar, zo signaleert  Meijer , het herstel betekent ook dat het niet meer mogelijk is de financiering van nieuwe projecten rond te krijgen door te anticiperen op meevallende aanbestedingen. Die tijd is echt voorbij.’

Berekening
De berekening van de zorgbouwindex is uitgevoerd door het Bureau Documentatie Bouwwezen. Daarbij wordt rekening gehouden met de specifieke bouwtypes in de zorg zoals het onderscheid tussen cure en care.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.