Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bouwregelgeving verbijsterend voor mensen met beperking’

Redacteur Zorgvisie
Negen patiënten- en brancheorganisaties luiden de noodklok over de nieuwe bouwregelgeving die het kabinet heeft voorgesteld. De eisen voor toegankelijkheid en bruikbaarheid daarin zijn minder streng.
wheelchairfotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Samen met een aantal organisaties voor de bouw en voor wonen trekken Ieder(in), de ouderenbond KBO-PCOB en Patiëntenfederatie Nederland aan de bel over de nieuwe regelgeving. Ze stellen dat die tot verbijstering heeft geleid bij mensen met een beperking, ouderen, huurders, architecten en bouw- en woningtoezicht. Ouderen en mensen met een beperking hebben recht op zelfstandig wonen, schrijven de organisaties, zoals dat is vastgelegd in het Gehandicaptenverdrag van de VN. ‘Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen, ook als ze al de nodige gebreken hebben. Daarnaast zijn er honderdduizenden mensen met een beperking die zelfstandig willen wonen.’

Bouwregelgeving aanpassen
Maar doordat het voor deze groepen lastig is om een passende woning te vinden, blijven ze steeds vaker in een huis wonen waarin ze minder zelfredzaam zijn of blijven ze gedwongen thuis wonen. ‘De oplossing ligt voor de hand’, stellen de organisaties in hun brandbrief. ‘De Nederlandse woningvoorraad moet zo snel mogelijk passend voor iedereen worden gemaakt. Verder moeten ook gebouwen goed toegankelijk worden gemaakt, zodat echt alle burgers er gebruik van kunnen maken.’

Eisen in bouwregelgeving
Het kabinet werkt al enige tijd aan een nieuwe bouwregelgeving en de organisaties denken dat ze hierin vrij makkelijk kunnen vastleggen dat alle woningen en gebouwen goed toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking en ouderen. ‘Maar tot verbijstering van velen laat het kabinet deze kans lopen. In plaats van strakkere eisen te stellen op het gebied van toegankelijkheid en bruikbaarheid worden er eisen geschrapt.’ Als voorbeeld staan in de brandbrief het ontbreken van minimale afmetingen van deuren, gangen en vertrekken en het feit dat een balkon en berging niet langer verplicht zijn. ‘Al met al dreigt de woonsituatie voor mensen met een beperking en ouderen door de nieuwe bouwregelgeving te verslechteren.’ Op 19 december wordt de nieuwe regelgeving in de Tweede Kamer behandeld, de organisaties hopen dat de Kamerleden de punten in hun brandbrief mee zullen nemen.

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. >> Bekijk het dossier

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.