Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Bouwregeling met half miljard overtekend

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ziekenhuizen hebben de compensatieregeling voor kosten van oude bouwplannen massaal overschreden. Ze claimen 745 miljoen euro, terwijl er maar 160 miljoen euro beschikbaar is voor de regeling.
Bouwregeling met half miljard overtekend

Dat blijkt uit een inventarisatie van de gepubliceerde jaarverslagen 2010 door het accountants- en adviesbureau Deloitte. Tachtig procent van de ziekenhuizen doet een beroep op de zogeheten IVA-regeling voor immateriële activa. Deze is op aanwijzing van oud-minister Klink van VWS in 2010 in het leven geroepen door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze regeling vergoedt vooral de plankosten van lopende of na 2008 in gebruik genomen bouwprojecten. Het gaat om kosten die ziekenhuizen door de afschaffing van het oude bouwregime niet meer terug kunnen verdienen. Ziekenhuizen claimen 745 miljoen euro, terwijl er maar 160 miljoen euro beschikbaar is.

Interpretatie oude plankosten

Het is niet duidelijk welke ziekenhuizen uiteindelijk geld krijgen van de NZa. “De regeling laat ruimte voor interpretatie wat er onder ‘plankosten’ valt”, verklaart Wil-Jan van de Rijdt, partner bij Deloitte. “We zien grote verschillen in de claims van individuele ziekenhuizen. Er zijn plannen waarin kosten worden opgevoerd voor architecten, stedebouwkundige plannen en het rondkrijgen van de financiering. Ziekenhuizen die steun hebben van zorgverzekeraars staan wellicht wat sterker.” Hoe de NZa een keuze maakt, is nog niet bekend.

Erasmus koploper

De top-5 van ziekenhuizen die de hoogste bedragen claimen, gaat al ruimschoots over de 160 miljoen euro. Nummer 1 is het Erasmus medisch centrum met 71 miljoen euro. Op ruime afstand volgen het Jeroen Bosch Ziekenhuis (48 miljoen euro), de Isala Klinieken (37 miljoen euro), Gelre Ziekenhuizen (32 miljoen euro) en het Sint Antonius (27 miljoen euro).

Tegenvaller voor kabinet

De overtekening is een tegenvaller voor het kabinet, stelt Van de Rijdt. “In de NZa-regeling ligt geen budgetplafond vast. Het lijkt mij onhaalbaar om de regeling te beperken tot 160 miljoen euro. Het is de vraag of de overheid, de hele sector of individuele ziekenhuizen opdraaien voor de overschrijding.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NZa: 450 miljoen voor kapitaallasten cure

Klink komt met oplossing voor kapitaallasten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Praat me er niet van!!.
    In de verzorgingshuizen werden een aantal jaren geleden, misschien uit overweging de werkgelegenheid extra aan te zetten, er ook al zinloze verbouwingen, mogelijk omdat dit gesubsidieerd werd, gedaan! Nota bene, jammer van deze interventie en het brengt alleen de schatkist, en de burgers enorme kosten op!
    Meestal alleen om dat dit als een vuurtje door het verzorgingshuis-beleid ging om ook van dit decreet gebruik te kunnen maken, je kent als je dit leest,wie daar ook van mee profiteert, de pappenheimers?
    Ja, wel het vingertje naar Griekenland wijzen, maar ik weet wel beter!
    Zelf heb ik er ook aan moeten geloven, dat mij zover opgebroken is, dat ik het wel voor gezien hou!

  2. Lees alle reacties
  3. Jammer dat Deloitte op macroniveau de jaarrekeningen niet goed kan lezen en relevante informatie rondom nacalculatie rondom regeling conform BR-CU-2002 niet gebruikt ! Overschreden zal er worden maar deze bedragen zitten echt mis !

  4. Die heerlijke graaiende top bestuurders willen natuurlijke ook hun bijdragen hierin en normaal was dit ook geen probleem en zou er zonder problemen betaald zijn geworden. NU ZIJN DE BOEFJES VISUEEL IN ZICHT GEKOMEN OMDAT HET ALLEMAAL WAT SLECHTER GING. WANT JE KAN BLIJVEN GRAAIEN MAAR HET WORDT EEN KEER MINDER EN DAN MOET JE KIJKEN NAAR ANDERE CREATIEVE GRAAI MOGELIJKHEDEN DIE ER INMIDDELS AL WEER ZIJN VOOR DIT SOORT TOP BESTUURDERS.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.