Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bouwstenen verbeteren verpleegkundige overdracht

Mark van Dorresteijn
Verpleegkundigen kunnen dankzij de bouwstenen allemaal op dezelfde manier patiëntinformatie vastleggen. Dat zorgt voor eenheid, structuur en verbetert de mogelijkheid tot uitwisseling. De zorginformatiebouwstenen zijn ontwikkeld door de verpleegkundige beroepsorganisatie V&VN, in samenwerking met de NFU en Nictiz.
Bouwstenen verbeteren verpleegkundige overdracht
Foto: iStock

Het streven is dat in de toekomst patiënten en zorgverleners altijd en overal beschikken over de benodigde gezondheidsinformatie. Dit kan als zorgverleners en patiënten gezondheidsinformatie eenmalig en eenduidig vastleggen.

Bouwstenen

In totaal zijn er 43 verpleegkundige zorginformatiebouwstenen (pdf) toegevoegd aan de set Generieke overdrachtsgegevens. De set zorgt voor uniforme registratie van medische informatie. Een zorginformatiebouwsteen beschrijft nauwkeurig wat er over een bepaald item van het zorgproces van de patiënt moet worden vastgelegd. De bouwstenen bestaan uit verschillende informatieblokjes, zoals algemene patiëntkenmerken, (o.a. naam, adres, contactpersonen, gezinssituatie), metingen ter ondersteuning van de zorg (zoals bloeddruk, gewicht, pijnscore) en zorgsituatie (zoals wondzorg, mobiliteit). De informatie die wordt geregistreerd aan de hand van de bouwstenen vormen de basis voor het opstellen van het zorgplan.

Uitwisseling

De partijen benadrukken dat het belangrijk is dat leveranciers gebruik maken van de bouwstenen. ‘Wanneer epd’s op dezelfde zorginformatiebouwstenen zijn gebaseerd en ingericht, ondersteunt dit de zorgverlener om gemakkelijk de juiste informatie van de patiënt vast te leggen. Ook bevordert het de mogelijkheid tot het gestandaardiseerd uitwisselen van gegevens en interoperabiliteit.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.